'Ministrica tvrdi da nema para'

Doktori i stomatolozi KS-a kreću u štrajk: Vlada ne poštuje potpisani kolektivni ugovor

Hronika29.06.18, 13:22h

Doktori i stomatolozi KS-a kreću u štrajk: Vlada ne poštuje potpisani kolektivni ugovor
U početku je izgledalo da Vlada poštuje ono na što je stavila potpis, ali sada nadležna ministrica Zilha Ademaj tvrdi da para nema

 

Taman kada se situacija oko štrajka doktora i stomatologa u Tuzlanskom kantonu počela smirivati, evo najnovije vijesti:

 

Samostalni strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo donio je odluku o pokretanju štrajka.

 

- Vlada KS ne poštuje potpisani kolektivni ugovor, i zato su delegati Skupštine zadužili Upravni odbor Sindikata da započne pripreme oko štrajka. Upravo danas treba da se sastanem s advokatima, i da odmah krenemo u proceduru organizovanja štrajka, rekao je za Oslobodjenje.ba prim. dr. Izet Hočko, predsjednik ovog nezavisnog sindikata, objašnjavajući da je problem nastao zbog toga što potpisani kolektivni ugovor podrazumijeva vrlo precizno kvartalno povećavanje plata članova ovog sindikata.

 

- U početku je izgledalo da Vlada poštuje ono na što je stavila potpis, ali sada nadležna ministrica Zilha Ademaj tvrdi da para nema. Što je još najgore, umjesto da vodi računa o realizaciji ugovora, ona hoće da se naš razgovor vodi o sindikalnoj organizovanosti ljekara i stomatologa. Opet počinje priču o ujedinjavanju sindikata! To je nedopustivo ponašanje! Ministrica nikako da shvati da nema pravo uplitati se u tu oblast, jer, mi smo stekli reprezentativnost, i, ona ga je dužna poštovati, kaže za Oslobođenje prim. Hočko, naglašavajući da su doktori i stomatolozi ogorčeni.

 

- Vlada KS je prva u FBiH priznala našu reprezentativnost, tada se na sav glas govorilo o njoj kao o primjeru dobre, vlade koja uvažava realnost i partnere, pa nam je utoliko nejasnije o čemu se sada radi, kaže dr. Hočko.

 

Podsjećamo na to da je u prepisci s ovim sindikatom ministrica Ademaj pomenula i to da će usvajanjem novih poreznih stopa, u kantonalnom zdravstvu doći do velikih (negativnih) promjena, jer, prema njoj, najmanje 14 miliona KM će manje dolaziti u 'kasu' ZZO.

 

No, ministrica finansija Vlade Federacije Ljerka Milićević je, kada smo joj pročitali dio dopisa Ademaj upućen Sindikatu KS, demantovala te navode, tvrdeći da tog smanjenja neće biti.

 

- Pare nisu u pitanju, para ima, ali oni u kantonalnoj administraciji pare troše na svoje plate, kaže dr. Hočko.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook