ISPOVIJEST ČITATELJKE/ Ne znam kako da se iščupam

Muž i ja smo u krizi, sve se srušilo nakon što smo postali roditelji... Razgovaramo čak i o razvodu

ŽENA iN25.06.18, 12:20h

Muž i ja smo u krizi, sve se srušilo nakon što smo postali roditelji... Razgovaramo čak i o razvodu
Jurim od jutra do mraka za obavezama, da sve stignem, trudim se, a iscrpljena sam poprilično. Shvatila sam da sam postala puna nekih strahova, zapostavila sam samu sebe. Ne znam kako da se iščupam iz toga

 

 

 

Vahida Djedović je bh. psihoterapeut i u svojoj praksi redovno se susreće i savjetuje mnoge Bosance i Hercegovce kako da riješe ljubavne i bračne probleme... U magazinu Azra odgovara čitateljki koja je poslala sljedeće pismo:


„Majka sam dvoje male djece, s godinom i po razlike. U braku sam nepune četiri godine. Muž i ja smo trenutno u krizi, a moglo bi se reći da je to počelo otkako smo postali roditelji i s vremenom je raslo. Nedavno smo razgovarali o situaciji, znali smo se čak dotaći i teme razvoda.

 

Mužu najviše smeta što sam ga, kako kaže, zapostavila otkako smo dobili djecu, a ja sam opet okupirana djecom i brigom za njih. Meni je jasno da se naš odnos donekle morao poremetiti i da zbog djece nemamo toliko vremena jedno za drugo, ali voljela bih više da me posavjetujete oko toga kako da ponovo pronađem samu sebe.


Otkako sam postala majka, trebalo mi je mnogo vremena da se naviknem na tu činjenicu i na novu situaciju. Ubrzo sam dobila i drugo dijete. Nekad se zamislim nad sobom, pa shvatim da sam postala nešto što mi se ne sviđa. Jurim od jutra do mraka za obavezama, da sve stignem, trudim se, a iscrpljena sam poprilično. Shvatila sam da sam postala puna nekih strahova, zapostavila sam samu sebe. Ne znam kako da se iščupam iz toga.


Moram naglasit da se o djeci većinu vremena sama brinem, nane i dede mi nisu dostupni, tako da nemam na raspolaganju ni nekoga ko bi mi pričuvao djecu. Nadam se da bi se to moglo promijeniti dok malo djeca odrastu, ali ja sam već upala u neku kolotečinu iz koje ne znam da napravim iskorak i posvetim malo vremena samoj sebi. Hvala unaprijed.“


Odgovor psihoterapeuta:


Majčinstvo je specifična uloga u životu svake žene i, kako donosi bezbroj lijepih situacija, tako donosi i one situacije sa kojima nismo zadovoljne. Mlade mame, zbog velike predanosti svome djetetu, počinju zanemarivati sebe i postaju nezadovoljnije. Iz dana u dan. S druge strane, muževi mladih mama, također dobijaju odgovornosti, ali oni se u početku ne vežu toliko za djecu, kao majke. Zbog svoje prirode počinju da se pitaju šta je to što oni rade pogrešno i da li je dolazak djeteta istisnuo njegovo mjesto iz života njegove žene.


Vi imate dvoje male djece i Vaš posao je duplo veći i duplo teži. Ipak, to nikako ne treba da znači da nemate vrijeme za sebe.


U svojoj praksi sam susrela mnogo mladih mama, koje su se žalile da su im, nakon poroda, muževi potražili utjehu u krilu druge žene.


Zbog nedovoljne pripremljenosti za dolazak novog člana u porodicu, počinje da trpi odnos bračnih drugova, oni se se udaljavaju i sve podređuju djetetu. Žene često ne vode brigu o vlastitom izgledu, a muškarci su, prije svega, vizuelna bića i oni vole očima. Kada vide da se njihova draga posvetila djetetu i više ne vodi računa o sebi, smatraju da se to odnosi na njih, osjete se suvišnim i neželjenim i često potraže od drugih žena ono što ne mogu dobiti kod kuće.


Stoga je važno znati i isplanirati brigu o djetetu ili djeci, te vlastite želje i potrebe uskladiti s partnerovim. Kako bi se spriječio razdor između muža i žene, supružnici treba da otvoreno razgovaraju i podijele brigu o svemu, a ne samo o djeci. Razvod je zadnja instanca i treba pokušati učiniti sve kako do razvoda ne bi došlo. Vama je teško, ali recite svom mužu ovo što ste rekli meni. Tražite zajedničko rješenje s njim. Insistirajte na vremenu koje će biti samo Vaše i posvetite se samo  sebi. Idite na masažu, u kino ili radite što Vam je drago.  Hoće li to biti sat ili dva, zavisi od Vas samih. Ako Vaš muž nije u situaciji da jedan dio dana preuzme brigu o djeci, neka nađe tetu koja će djecu pričuvati neko vrijeme.


Skoro sam u terapiji imala mladu mamu koja je dobila blizance, ali zbog silnih obaveza i nemogućnosti da se nosi sa svime, počela je da ima panične napade. Međutim, mjesecima poslije rješenja njenog problema, ona nije prestajala dolaziti na terapije. Kada sam je upitala zašto i dalje dolazi, rekla je da sam joj ja jedini izlazak i razbibriga, a ako toga niko ne pravi nikakve probleme.


Također, pored vremena koje odredite za sebe, nađite vrijeme i za Vašeg muža. Tražite ravnopravnost i podijelite obaveze. Žena je zbog toga što nosi dijete u svom stomaku, a poslije ga hrani svojim mlijekom, obavezna ostati s djetetom kući, a muž odlazi na posao. Za ženu je to svakosatno dojenje, presvlačenje, kupanje, ljuljanje… iscrpljujuće, a muškarac je nezadovoljan što mu se ne posvećuje više pažnje.


Stoga je važno razgovarati i dogovoriti sve raspodjele poslova kako biste oboje mogli zadovoljiti svoje potrebe.


Time što ste dobili djecu niste zamijenili svoju životnu ulogu, već ste dobili novu. Ne prepuštajte se u potpunosti svojoj roditeljskoj ulozi, već njegujte lijepe odnose, prvenstveno sa samom sobom, a potom i sa svojim supružnikom.

 

(Azra/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook