'OBOŽAVAM STUDENTSKI ŽIVOT, VRIJEDILO JE MUKE'

Romkinja na studiju ekonomije: Kada je predala papire, na fakultetu nisu znali šta da rade, jer je bila prva romska studentica...

ŽENA iN23.06.18, 17:35h

Romkinja na studiju ekonomije: Kada je predala papire, na fakultetu nisu znali šta da rade, jer je bila prva romska studentica...
"Vrijedilo je te muke", poručila je svima koji se ovih dana znoje oko polaganja državne mature kao što je ona prošle godine

 


Izvor: 100posto.hr
Piše: Valerija Bebek


- Iskreno, kad sam se prošle godine morala pripremati za državnu maturu i fakultet, to mi je bilo najstresnije razdoblje u životu i ne bih se htjela u to vratiti, sad mi je predobro - kazala je Valentina Pavić (19) studentica Menadžmenta u turizmu s kojom smo razgovarali u stanci između štrebanja za posljednja dva ispita koja još nije položila s prve godine.


Ni učenje za fakultet, ni ostale obveze nisu joj naporne, a studentski život u Rijeci joj se, kako kaže, fakat sviđa. "Vrijedilo je te muke", poručila je svima koji se ovih dana znoje oko polaganja državne mature kao što je ona prošle godine.


Nakon što je položila  maturu, predala je papire na dugo priželjkivani Fakultet menadžmenta u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji. No imala je dosta problema, ona je prva Romkinja koja ga je upisala.

 

- Razgovarala sam s dekanicom koja mi je rekla kako sam prva Romkinja u povijesti fakulteta i da se mora konzultirati s ministarstvom, da ona ne zna proceduru - smije se sada Valentina.


Redovno je upisala, dobila državnu stipendiju i smještena je u Kampusu u Rijeci. Svjesna je da je u tome prva u Hrvatskoj, nitko od pripadnika romske nacionalne manjine nije upisao niti jedan ekonomski fakultet, slično je kaže bilo i u srednjoj školi.


- Bio je jedan Rom koji je upisao taj moj smjer, ali nije završio. Ispisao se nakon par mjeseci, praktički sam jedina koja je to završila u srednjoj. I tamo sam isto bila sama. Znam puno njih koji su probali i odustali nakon par mjeseci srednje škole, najčešće svojom voljom to naprave, nitko nikoga na to ne tjera - rekla je Valentina.


Isto tako zna i za pozitivne slučajeve, one koji će se dogoditi. Ako sve bude prema planu, Valentina ne bi trebala ostati jedina Romkinja koja studira ekonomiju.

 

- Sigurna sam da će sad jedna cura upisati fakultet, najvjerojatnije bude ekonomski pošto je završila ekonomsku i trgovačku školu. Sada je u fazi pisanja državne mature. A čula sam i za jednu curu iz naselja koje nije toliko udaljeno od mog da će isto upisati fakultet u Iki, ali to ne mogu sa sigurnošću reći - tvrdi studentica.

 

Kao najstarije dijete preselila se u Rijeku početkom ove akademske godine, njezini su ostali kod kuće.


- Moja obitelj živi u naselju Pribislavec u blizini Čakovca. Uz mamu i tatu tu su i moje dvije sestre i brat. Ja sam najstarija. Otkako znam za sebe govorili su mi da je škola bitna. Sjećam se daje mama svaki dan radila sa mnom, provjeravala mi zadaće, sve do petog osnovne. Nakon toga sam bila samostalna - ispričala je studentica.

 

Cijeli osnovnjak bila je vrlo dobra učenica, zbog čega se i mogla upisati u smjer turističko-hotelijerskog komercijalista u Srednjoj školi Prelog.

 

- Presmiješna je to priča, ja sam taj smjer odabrala, a nisam imala pojma o čemu se radi. Odabrala sam jer mi se sviđalo ime. Dosta dobro to zvuči. Tada nisam baš znala da će mi se takvo zanimanje svidjeti, ali svidjelo mi se jako. Odmah sam ispitala bih li ja to mogla dalje nastaviti - prisjeća se brucošica.


U školi je tako saznala da postoje fakulteti za nastavak, i već je trećeg tjedna nastave znala da će i gdje će studirati.

 

- Rekli su mi što se tiče turizma i hotelijerstva da je najbolji fakultet u Hrvatskoj u Iki, zato sam tako i odabrala - kazala je.

 

U školu je putovala svaki dan iz Pribislavca u Prelog. Za svoje naselje kaže da je jedno od najljepših. Kada je čula da je fakultet toliko udaljen, kao srednjoškolki nije joj baš bilo svejedno, isto joj je bilo i kada se preselila u Rijeku...


Nastavak teksta čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook