Nezakonita zapošljavanja u javni sektor

Svjedok na suđenju Amiru Zukiću i ostalima: Za zaposlenje mu prvo tražili 16.000 maraka, a onda je cijena skočila...

Hronika18.06.18, 12:48h

Svjedok na suđenju Amiru Zukiću i ostalima: Za zaposlenje mu prvo tražili 16.000 maraka, a onda je cijena skočila...
Odgovarajući na pitanja tužiteljice Bojane Jolović svjedok je ispričao da je tokom 2016. godine radio električne instalacije u kući svog badže i svastike, te su jedne prilike iz Elektrodistribucije došla trojica radnika kako bi priključili struju

 

Saslušanjem Brajka Hasančića iz Zavidovića danas je u Općinskom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Amiru Zukiću i suoptuženima za nezakonita zapošljavanja u javni sektor.

 

Na optuženičkoj klupi su još Safet Bibić, Senad i Nedžad Trako, Ramiz Karavdić, Esed Džananović i Asim Sarajlić.

 

Hasančić, koji je trenutno zaposlen u Sloveniji, u sudnici je potvrdio da je od 2015. godine tražio posao i da se raspitivao na "sve strane".

 

Odgovarajući na pitanja tužiteljice Bojane Jolović svjedok je ispričao da je tokom 2016. godine radio električne instalacije u kući svog badže i svastike, te su jedne prilike iz Elektrodistribucije došla trojica radnika kako bi priključili struju.

 

- Nakon posla sjeli smo skupa i razgovarali smo, a ja sam im rekao da im je fin posao i da bih i ja volio tako raditi. Jedan od njih se zvao Ismet (Alihodžić, op.a.) i on mi je rekao "ti se možeš zaposliti samo ne znam kako si spreman". Pitao sam o čemu se radi, a on mi je rekao da treba dati 16.000 maraka. Rekao sam da para nemam, ali ako je ozbiljan posao, da bih se snašao. Kasnije smo se čuli nekoliko puta i u međuvremenu mi je Ismet rekao da je cijena porasla na 17.000 KM, ispričao je svjedok.

 

Ismet mu je, priča Hasančić, rekao da se radi o ozbiljnim ljudima i da je Ramiz (optuženi, op.a.) tetak od njegove žene i da mu može pomoći.

 

Svjedok je dalje ispričao da ga je Ramiz nazvao jedne prilike i rekao mu da prikupi dokumente, ali se veza prekinula i nakon toga više nije uspio stupiti u kontakt s njim, dok se sa Ismetom čuo u nekoliko navrata.

 

Hasančić je dokumente pripremio i predao, a Ismet mu je obećao da će ga neko nazvati kako bi počeo da radi. U međuvremenu je na televiziji vidio vijest o hapšenju, a s obzirom da su se spominjali Elektrodistribucija, BH Telecom, svjedok kaže da je pomislio da su to "ti ljudi".

 

Senka Nožica, koja zastupa Zukića, kazala je da ako ovaj svjedok koji je dao "isti opis onoga što se pod tačkom tri optužnice stavlja na teret njenom branjeniku, nije počinio krivično djelo, onda nije ni njen branjenik".

 

Suđenje će biti nastavljeno 16. jula za kada je predviđeno saslušanje tri svjedoka optužbe.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook