Kandidat SDP-a za bošnjačkog člana otvoreno

Denis Bećirović: Realne su šanse da ni Dodik ni Čović ne budu izabrani za člana Predsjedništva BiH

Front08.06.18, 19:14h

Denis Bećirović: Realne su šanse da ni Dodik ni Čović ne budu izabrani za člana Predsjedništva BiH
DF i SDP se zajedno moraju izdići iznad uskostranačkih interesa i ostvariti veliku pobjedu na predstojećim izborima, jer to od nas očekuje većina građana- kazao je Bećirović

 


Kandidat SDP-a za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović govorio je za Oslobodjenje o ljevici, podršci koju dobija izvan partijskih redova i narednim potezima.
 

SDP-ov kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović obećava da će nastaviti raditi na objedinjavanju svih demokratskih i proevropskih snaga u BiH, a smatra da su SDP i DF prirodni saveznici.

 

- Rukovodstva DF-a i SDP-a su više od tri godine sarađivala, potpisivala različite sporazume, održavala zajedničke sjednice glavnih odbora i poručivala da su jedni drugima najbliži saveznici. Nema nikakve sumnje da će i nakon 7. oktobra te dvije stranke blisko sarađivati. Kada je već tako, ne treba se ni u ova četiri predizborna mjeseca drugačije ponašati, kazao je za Oslobođenje Bećirović.

 

SDP i DF, poručuje Bećirović, moraju se zajedno izdići iznad uskostranačkih interesa i ostvariti pobjedu na predstojećim izborima, jer to od njih očekuju dobronamjerni građani BiH i oni se ne smiju izdati.

 

- Nikada nisam doprinosio razjedinjavanju demokratskih snaga, nikada nisam rekao niti jednu ružnu riječ o Željku Komšiću, a moram priznati da ni od njega nisam čuo nešto loše o meni. Mislim da se i svi drugi, u SDP-u i DF-u, trebaju ugledati na ovaj naš primjer, poručio je Bećirović.

 

S obzirom na to da je ljevica ponudila nekoliko kandidata, kolikom smatrate vjerovatnost da Komšić bude uz Vas u Predsjedništvu?


- O tome ko ulazi u Predsjedništvo BiH ne odlučuje nijedan pojedinac, već građani države Bosne i Hercegovine. A ako je suditi prema dosadašnjim istraživanjima, velike su šanse da i Komšić i ja postanemo članovi Predsjedništva BiH. Relevantna istraživanja, između ostalog, pokazuju da će građani na izborima birati člana Predsjedništva BiH na osnovu toga šta je radio do sada i šta planira raditi s ciljem zaštite države BiH u budućnosti.

 

Protiv podjela


Zalagat ću se da na biralištima bude manje straha i predrasuda, a više trezvenosti i mudrosti. Obećao sam da ću okupljati sve političke partije koje se bore za demokratsku, socijalnu i evropsku BiH.

 

Oštar ste kritičar i Čovića i Dodika. Šta ukoliko se nađete u poziciji da dijelite ured Predsjedništva BiH upravo s njima?


- Ne želim upasti u zamku da mi se čak i kroz pitanje Dodik i Čović nameću kao izborni favoriti. Realne su šanse da ni Dodik ni Čović ne budu izabrani za člana Predsjedništva BiH. Uostalom, ko god bude izabran, morat će raditi u skladu s Ustavom i zakonima BiH. Oni koji to eventualno ne budu radili morat će se suočiti sa nadležnim organima države zaduženim za očuvanje ustavnosti i zakonitosti. Godinama javno istupam i uvijek ću oštro istupati isključivo protiv destruktivnih poteza i politika koje su usmjerene protiv BiH i bilo kojeg njenog građanina ili naroda.

 

Ostatak intervjua pročitajte ovdje

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook