Pridružiće se misiji NATO-a

Velika Britanija šalje vojne trupe u BiH kako bi spriječili rusko miješanje u oktobarske izbore

Hronika08.06.18, 13:29h

Velika Britanija šalje vojne trupe u BiH kako bi spriječili rusko miješanje u oktobarske izbore
Britanske trupe će pridonijeti "specijalističkom nadzoru obavještajne radne grupe" koju čine saveznici EU i NATO-a, koji će posmatrati predizbornu kampanju

 

Velika Britanija će poslati 40 pripadnika vojske koji će se pridružili misiji EU i NATO-a u Bosni i Hercegovini kako bi spriječili rusko miješanje u oktobarske izbore, piše britanski The Times.

 

Britanski ministar odbrane Gavin Williamson o ovome će obavijestiti 28 ministara odbrane zemalja članica NATO-a na sastanku u Briselu, te reći kako će taj potez potvrditi važnu ulogu Ujedinjenog Kraljevstva za evropsku sigurnosti, prenosi isti izvor. 

 

"Ovaj razmještaj snaga pokazuje našu predanost da izbori u Bosni budu slobodni i pošteni – te da se održe bez prekida i malicioznih vanjskih uticaja", rekao je ministar odbrane tokom dvodnevnog sastanka u sjedištu NATO-a.

 

"Naše oružane snage imaju vodeću ulogu u zaštiti stabilnosti, prosperiteta i načina života za milione ljudi na zapadnom Balkanu i diljem Europe".

 

Britanske trupe će pridonijeti "specijalističkom nadzoru obavještajne radne grupe" koju čine saveznici EU i NATO-a, koji će posmatrati predizbornu kampanju.

 

Zadržati će se šest mjeseci na Zapadnom Balkanu kao dio EUFOR misije pod nazivom Operacija Althea, a kojom zapovijeda NATO.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook