prvi favorit predsjednika

Ipak žena u utrci za člana Predsjedništva BiH: Dijana Zelenika kandidat ispred HDZ 1990?

Front02.06.18, 08:48h

Ipak žena u utrci za člana Predsjedništva BiH: Dijana Zelenika kandidat ispred HDZ 1990?
Ona je i predsjednica Gradskog odbora HDZ-a 1990 Mostar, javnosti je poznata po čestom kritikovanju politike člana Predsjedništva BiH i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića

  


Diana Zelenika, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, prema pisanju nekih portala, bit će kandidatkinja Hrvatske demokratske stranke 1990 za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.


Bila je prvi favorit stranačkog predsjednika Ilije Cvitanovića zbog njenog rada u državnom Parlamentu, ali doprinosu unutar HDZ-a 1990.


Ona se u petak sastala sa Cvitanovićem. Epilog razgovora je bilo njeno prihvatanje kandidature za Opće izbore koji će biti održani 7. oktobra ove godine.


Ona je i predsjednica Gradskog odbora HDZ-a 1990 Mostar, javnosti je poznata po čestom kritikovanju politike člana Predsjedništva BiH i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića.


Pored Zelenike, kandidaturu za istu funkciju objavili su i Željko Komšić (Demokratska fronta) i Boriša Falatar (Naša stranka).


Iduće sedmice bi i HDZ BiH zvanično trebao istaknuti svog kandidata.

 

Eventualnu kandidaturu Dijane Zelenike podržao je i kolegij Predsjedništva Hrvatska stranka prava (HSP) koji smatra da je upravo ova političarka najbolje rješenje za hrvatskog člana Predsjedništva BiH

 

"U svezi ovog pitanja i političkog smjera Hrvata u predstojećem razdoblju, apsolutno podržavamo stav predsjednika HDZ 1990. Ilije Cvitanovića da je vrijeme za ženu na čelo države", saopćeno je između ostalog iz HSP-a BiH

 

Iako se još prije par sedmica najavljivalo da će ove godine čak nekoliko žena biti u utrci za člana Predsjedništva BiH, a među njima je najozbiljniji kandidat bila Sebija Izetbegović, ipak se to nije dogodilo. Pominjala se i kandidatura Adise Omerbegović-Arapović ispred Saveza za bolju budućnost, no i dalje nije potvrđena. 

 

Ukoliko se potvrdi kandidatura Dijane Zelenike, bar jedna žena borit će se za ovu poziciju.  

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook