RASPRAVA OKO GRADSKE ATRAKCIJE, GRADONAČELNIK ODGOVARA

Ima li javnost pravo da zna kolika je zarada Trebevićke žičare?! I koliko se putnika njome provozalo?

Hronika30.05.18, 20:19h

Ima li javnost pravo da zna kolika je zarada Trebevićke žičare?! I koliko se putnika njome provozalo?
Ova gradska atrakcija dostupna je posjetiocima nešto više od mjesec. Međutim, od njenog otvorenja na terenu se nije puno toga uradilo

 


Iako je Trebevićka žičara otvorena još 6. aprila, iz preduzeća „Sarajevo“, koje u ime Grada gazduje ovim objektom, iz nekog razloga kriju podatak koliko je ona do sada zaradila te koliko se putnika njome provozalo. 


Informacije koje bi trebale biti transparentne i dostupne javnosti nismo mogli saznati ni od direktora Esada Tanovića, tvrdi se u tekstu Avaza.
 

Urediti okolinu  


Inače, ova gradska atrakcija dostupna je posjetiocima nešto više od mjesec. Međutim, od njenog otvorenja na terenu se nije puno toga uradilo. I dalje ima mnogo posla da se polazna i dolazna stanica urede kako to dolikuje ovom objektu. Zamjerke imaju i gradski vijećnici koji svojim inicijativama žele koliko-toliko popraviti trenutno stanje.  


Tako, naprimjer, vijećniku Toniju Vukadinu smeta to što nije riješen parking u blizini dolazne stanice jer ovu lokaciju posjećuje veliki broj posjetilaca. Interesiralo ga je i to planira li se uređenje parkirališta prekoputa Vijećnice na drugoj obali Miljacke.


Da postoji ovaj problem potvrdio je i gradonačelnik Abdulah Skaka. Međutim, Grad nije nadležan za njegovo rješavanje. Od Ministarstva saobraćaja KS zatražio je da se uključi u njegovo rješavanje jer je to njihova nadležnost.  


Mjesta za invalide 


- I parking prekoputa Vijećnice je u njihovoj nadležnosti i dali su ga na upravljanje „Radu“. Grad planira izgraditi određeni broj mjesta za invalide – rekao je Skaka u odgovoru vijećnicima.


Rušiti kuće kod polazne stanice  


Vijećnik Miro Lazović uočio je da je kod polazne stanice veliki broj bespravno izgrađenih i rekonstruiranih objekata narušio izgled okruženja. Predložio je Gradu da otkupi i sruši objekat koji zaklanja Vijećnicu i Baščaršiju.


- Neosporno je, postoje nelegalno izgrađeni objekti koji ostavljaju dojam ukupne urbanističke neuređenosti. Zbog toga smo pokrenuli otkup i rušenje kuća koje se nalaze u blizini polazne stanice žičare. Već je kupljena jedna – rekao je Skaka.

 

(Avaz/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook