Ispovijest najpoznatije srpske robijašice Olivere Ćirković

Kako je košarkašica tuzlanskog Jedinstva postala članica ozloglašene grupe Pink Panther: 'Čim vidim zlataru, znam...'

Hronika29.05.18, 11:21h

Kako je košarkašica tuzlanskog Jedinstva postala članica ozloglašene grupe Pink Panther: 'Čim vidim zlataru, znam...'
U početku nismo izazivali sumnju, djelovali smo kao par turista, rađena je rutinska kontrola. Ali dešava se maler, kao uvijek u kriminalu, pada se na glupostima, prisjeća se Olivera hapšenja na Kritu

 

Olivera Ćirković, nekadašnja košarkašica i članica grupe Pink Panther, u ispovijesti za Kurir prisjetila se kako je ušla u svijet kriminala, koja je bila njena prva pljačka, a opisala je i razbojništvo u juvelirnici na Kritu, nakon kojeg je završila u grčkom zatvoru.

 

"Bila sam profesionalna igračica u bivšoj Jugoslaviji, posljednju sezonu odigrala sam u Jedinstvu, pa sam otišla u Grčku gdje sam igrala 7-8 godina. Poslije u Sloveniji, a zadnju sezonu u Crvenoj Zvezdi, nakon čega sam postala i sportska direktorica u tom klubu", počinje svoju priču Olivera Ćirković, koju su prozvali i Žena Zmaj.

 

 

Poznanstvo s čovjekom za kog se brzo udala i s njim dobila sina promijenilo joj je život iz korijena i uvelo je u svijet kriminala. Svoju karijeru s one strane zakona započela je u Grčkoj, a prvi "plijen" bila je prodavnica bundi.

 

- Naišla sam na prodavnicu bundi koja je bila odlična, dobri komadi. Odmah sam povezala ko bi bio pogodan da to izvrši na najblaži mogući način. Poznavala sam čovjeka koji umije da kopa zid. Iskopan je zid, iznesene su bunde u tišini, bez uključivanja alarma, jer su hvatalice bile uperene ka vratima, ko bi očekivao da će iz zida da izađe neko. Otkopan je zid u zadnjoj strani radnje, bez alarma. Tek sutradan je radnik vidio da je radnja prazna - prepričava svoju prvu pljačku Ćirković.

 

Ona je u grčki zatvor dospjela nakon razbojništva na Kritu.


- Nazvali smo prijatelja iz Beograda koji nam je tipovao tu zlataru, dao nam je koordinate. Otišli smo taj moj prijatelj i ja, pogledali. To je hotelski kompleks, može da se prošeta, da se ode na plažu, i bilo nam je jasno sve, nije bilo nekog specijalnog planiranja. Uvijek kad gledaš neke radnje, znaš da li je teška ili laka. Laka jer je u zatvorenom kompleksu, jer nema ljudi, nema šetača, nema obezbjeđenja. Teško je jer si na ostrvu, jer je bjekstvo na ostrvu opasno. S jedne strane gubiš, s druge dobijaš - objasnila je Olivera.


Kako kaže, iako nije učestvovala u pljački, već je vozila prijatelja razbojnika, Olivera je uhapšena i osuđena.


- Čim smo izašli na put, uočili smo patrolu koja zaustavlja sve zbog krađe koja se desila u blizini. U početku nismo izazvali sumnju, djelovali smo kao par turista, dali smo papire, auto je bio prazan, u gepeku ništa, rađena je rutinska kontrola. Ali dešava se maler, kao uvijek u kriminalu, pada se uvijek na glupostima. Kad se sagnuo iza sjedišta, moj prijatelj je zažmirio, uhvatio za glavu i sjetio se da je ostavio pajser pozadi, s računom iz prodavnice - kaže Olivera.


Nakon toga, Ćirković je prepoznao radnik prodavnice, iako ona nije kupila pajser, već drugi alat, što se na sudu koristilo kao glavni dokaz. Nakon presude Olivera je najprije bila u ženskom zatvoru na Kritu, gdje je ćeliju dijelila sa Grkinjom i Albankom, a kasnije je robijala u Atini.

 

Prva žena koja je pobjegla iz zatvora

 

Ćirković je poznata po tome što je prva žena koja je u julu 2012. uspjela da pobjegne iz zatvora Koridalos kod Atine. Ona je zamolila čuvarku da ode do sporedne kapije i uzme od rođaka iz Srbije sprej za crtanje murala koje je iscrtavala na zidinama zatvora. Kad je stražarka otključala vrata, posjetilac ju je udario pištoljem u glavu, stavio Oliveru na motor i pobjegao. Ipak, poslije nekoliko mjeseci je uhapšena i vraćena u zatvor. Iz zatvora je izašla tek kad joj je grčki apelacioni sud smanjio kaznu.

 

(Kurir.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook