Stražar u KPZ Sarajevo svjedočio na sudu

Evo kako je Amel Sejfović pobjegao iz zatvora: 'Pružio je ruku da mi čestita Bajram... A onda je repetirao pištolj...'

Hronika28.05.18, 15:18h

Evo kako je Amel Sejfović pobjegao iz zatvora: 'Pružio je ruku da mi čestita Bajram... A onda je repetirao pištolj...'
Sejfović je izvadio crni, veći pištolj iza pojasa i repetirao ga. Držao ga je u desnoj ruci, a drugom rukom je uhvatio Simića za kragnu. Rekao mi je da ostavim stanicu, kako ne bih mogao pozvati druge u pomoć, ispričao je Delalić

 

 

Svjedočenjem Armina Delalića, zatvorskog čuvara u Kazneno-popravnom zavodu Sarajevo, danas je u sarajevskom Kantonalnom sudu nastavljeno suđenje Amelu Sejfoviću i ostalima, koji se terete za planiranje i izvođenje njegovog bijega iz KPZ-a u septembru prošle godine.

 

Delalić je ispričao kako je 3. septembra, kada je Sejfović pobjegao iz zatvora, radio u prizemlju KPZ-a, te da je bio neradni dan. Poslijepodne se, kako je kazao, najavio njegov kolega Nikola Simić i kazao da ide u šetnju sa pritvorenicima, kako bi on mogao osigurati prolaz, piše Faktor.ba.

 

- Simić i dvojica kolega su taj dan bili raspoređeni na šetnji. On je iz sobe broj jedan izašao na šetnju sa petero pritvorenih, među kojima je bio i Sejfović. Sejfović je zadnji išao, a ispred njega su bila ostala četverica. Oni su se pozdravili sa mnom i nastavili, a Sejfović se zaustavio, pružio mi ruku i čestitao Bajram. Dok smo se pozdravljali, Simić je prošao za ostalim pritvorenicima, a Sejfovć ga je zvao da ga nešto pita - kazao je Delalić.

 

Svjedok je dodao kako nije čuo pitanje, a da je Simić odgovorio nešto u smislu "da ne može zbog pritvorenika i da on požuri".

 

- Krenuo sam i ja s njima. Sejfović je izvadio crni, veći pištolj iza pojasa i repetirao ga. Držao ga je u desnoj ruci, a drugom rukom je uhvatio Simića za kragnu. Rekao mi je da ostavim stanicu, kako ne bih mogao pozvati druge u pomoć, te da otvorim kapiju broj dva. Pištolj koji je držao nije bio direktno uperen prema meni, već u donji dio tijela. Imao sam ključeve kod sebe, ali nisam htio otvoriti, već sam krenuo prema kapiji broj jedan. Skontao sam da samo odatle mogu doći do pomoći, te sam otrčao prema kapiji jedan, a on je sa Simićem otišao prema kapiji dva - kazao je Delalić, dodavši kako je bio u šoku i da ga je bilo strah. Rekao i je i to da je sve ukupno trajalo oko 10 ili 15 sekundi, a kada je došao do kapije jedan, tražio je od kolege da je otvori kako bi pozvao pomoć.

 

- Otišao sam do stanice i pozvao dežurnog. Rekao sam mu da Sejfović ima pištolj i da je otišao do kapije dva. Kad smo došli tamo, vidjeli smo Simića i otvorenu kapiju - ispričao je svjedok.

 

Odgovarajući na pitanja Sejfovićevog advokata Muhidina Kape, svjedok je rekao da njegov branjenik u pritvoru nije uživao posebne pogodnosti, već da je imao tretman kao ostali pritvorenici, kao i to da prema njemu nikad nije bio nasilan. Ponovio je i to da je optuženi repetirao pištolj, te da je Simića držao za kragnu i tako se sa njim kretao, ali da ga nije udarao.

 

- Pištolj je držao uperen prema mojim nogama. Nije upotrijebio nikakvu silu, niti me povrijedio - kazao je svjedok.   

 

Pred Sudskim vijećem, kojim predsjedava sutkinja Elvira Begić, svjedočio je i zatvorski policajac Irhad Kečo, koji je pričao o tome kako su raspoređene prostorije u KPZ-u Sarajevo i rasporedu poslova za stražare, a kritičnog dana on je, kako je kazao, bio na godišnjem odmoru.

 

Nastavak suđenja zakazan je za 20. juni, kada je planirano saslušanje dva svjedoka optužbe.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook