Istraživanje objavljeno u 'Journal of Sexual Medicine'

Šesnaest nepoznatih činjenica o penisu: Šta ga smanjuje, koja je prosječna veličina...

DEPO PLUS25.05.18, 10:38h

Šesnaest nepoznatih činjenica o penisu: Šta ga smanjuje, koja je prosječna veličina...
Ako niste znali, žene instinktivno mogu prepoznati muškarca s kvalitetnom spermom. Sperma putuje pet metara u sekundi, a muški orgazam traje šest sekundi

 

O spolnim organima kao da baš nikad ne nedostaje tema, a niti interesa čitatelja. Ovaj put je glavna tema penis. Ovdje je 16 činjenica o njemu. Ko zna, možda nešto novo naučite.

 

- Ako je vjerovati studiji objavljenoj u Journal of Sexual Medicine, kod gotovo 20 posto muškaraca penis u erekciji dugačak je manje od 12,5 centimetara. Prosjek je 14 cm.


- Neki muškarci imaju relativno kratak penis u opuštenom stanju, ali kod erekcije naraste do neslućenih dužina. S druge strane, postoje muškarci koji se mogu pohvaliti velikim spolovilom dok je opušten, ali nakon erekcije nije impresivno veći kao što bi mnoge žene očekivale.

 

- Samo šest posto muškaraca koristi ekstra velike kondome, tvrde proizvođači.


- Većina muškaraca podcjenjuje veličinu vlastitog penisa, žene se ne bi složile s njima


- Pušenje cigareta može s vremenom smanjiti penis za centimetar jer uzrokuje oštećenje krvnih žila, a samim time i smanjenje dotoka krvi u penis

 

- Suprotno uvriježenom mišljenju, ne postoji poveznica po kojoj bi se veličina spolovila mogla procijeniti po visini muškarca ili dužini njegovih stopala. 


- Većina majmuna ima penisnu kost koja drži njihovo spolovilo uspravnim dok se ljudi oslanjaju isključivo na krvni pritisak. Biolozima nije jasno zašto muškarci nemaju takvu kost, vjeruju da je polako nestala kako su se uspravljali - smetala im je dok su hodali.


- Žene nekako instinktivno mogu prepoznati koji muškarac ima kvalitetniju spermu. Istraživači iz Španije pokazivali su ženama fotografije muškaraca - jedni su imali kvalitetnu, drugi osrednju, a treći lošu. Sve su izabrale one s kvalitetnom.

 

- Orgazam kod muškaraca traje prosječno šest sekundi.

 

- Kod ejakulacije sperma putuje brzinom od oko pet metara u sekundi.

 

- Samo jedan centimetar dugačak je najmanji izmjereni penis. Njegovom vlasniku sigurno nije bilo lako.

 

- Horst Schultz oborio je rekord u daljini izbacivanja sperme - nevjerovatnih 5,48 metara. 


- Postoji krema za lice koja se proizvodi od kožice s vrha penisa. Koža od nje navodno blista. Ali, nije jasno, ko bi želio na licu imati dio nečijeg spolovila.

 

- Muškarci znaju imati spontanu erekciju tokom dana koja ne mora imati nikakve veze sa seksualnim uzbuđenjem.

 

- Noćne erekcije su česta pojava, a neki ih znaju imati po pet u jednoj noći. To se često javlja tokom REM faze spavanja. Stručnjaci vjeruju da tada mozak prestane ispuštati hemikalije koje inače suzbijaju erekciju.


- Muškarci uglavnom polako gube osjetljivost penisa s godinama života, a do osjetnijeg pada dolazi nakon 65 godine - ne mogu kontrolirati erekciju.

 

(24sata.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook