Paddy Ashdown o mogućnosti novog konflikta u BiH

EU u neznanju prati politiku Miloševića, Tuđmana, Karadžića... Ako muslimani opet budu izolirani u centralnoj Bosni...

Front24.05.18, 20:51h

EU u neznanju prati politiku Miloševića, Tuđmana, Karadžića... Ako muslimani opet budu izolirani u centralnoj Bosni...
Ne vjerujem da će se Bosna vratiti ratu, ne vjerujem da je to neposredni problem. Ali, ako dopustimo da muslimani budu izolirani u centralnoj Bosni, uz Erdogana koji se "tumara" oko ivice s jedne strane, i uz Rusiju koja se miješa sa druge, ne vidim kako to može da ne završi kao povratak konfliktu, rekao je lord Ashdown

 

Ako Bosna i Hercegovina ponovno ostane izolirana u Evropi, kao što je bila 1992. godine, to bi moglo dovesti do novog konflikta, ocijenio je bivši visoki predstavnik, lord Paddy Ashdown, u razgovoru za BBC 4’s radio, prenosi N1.

 

- Ne vjerujem da će se Bosna vratiti ratu, ne vjerujem da je to neposredni problem. Ali, ako dopustimo da muslimani budu izolirani u centralnoj Bosni, uz Erdogana koji se "tumara" oko ivice s jedne strane, i uz Rusiju koja se miješa sa druge, ne vidim kako to može da ne završi kao povratak konfliktu, rekao je lord Ashdown.

 

Ashdown je obavljao dužnost visokog predstavnika od 2002. do 2006. godine, nadgledajući implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

 

Prije toga, Ashdown je dugo zagovarao međunarodnu intervenciju na Balkanu za vrijeme balkanskih ratova, te je bio dobro upoznat sa stanjem u regiji.

 

Povukao je paralelu između stanja do kojeg bi došlo kada bi Srbija postala članica EU, a bez da je to i Bosna i Hercegovina.

 

- Jedini narod koji je izostavljen, izoliran, okružen neprijateljima, su muslimani, rekao je Ashdown, uz opasku da je "tačno takva situacija bila u 1992. godini".

 

Sa takvom situacijom na terenu, Asdown tvrdi da "Evropska unija, u svom neznanju, podržana zapadnim silama, nenamjerno prati politiku i planove Slobodana Miloševića, Franje Tuđmana, Radovana Karadžića i Ratka Mladića."

 

Kada bi Srbija pristupila EU, i kada bi Srbi dobili EU pasoš, zbog dvojnog državljanstva, Bošnjaci bi ostali jedini narod u BiH koji nisu EU građani.

 

- Nisam siguran da li mogu naći odgovor, rekao je Ashdown, ali je predložio jednu mogućnost.

 

- Jedna stvar koju bi mogli uraditi, s obzirom na to da imamo kontrolu nad time ko nam dolazi u zemlju, je da kažemo da svaki Srbin u Srbiji - kada Srbija pristupi Evropi, i drago mi je da će - može da dođe u Evropu na osnovu srpskog pasoša. Ali svako ko ima drugi pasoš u Bosni ne može da dođe u Evropu dok Bosna ne pristupi Evropi, predložio je.

 

- Ne vjerujem da će muslimani ikada više sebi dozvoliti da, kao 1992. godine, budu izolirani i okruženi neprijateljima bez budućnosti u Evropi, rekao je Ashdown.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook