Direktor policije RS saslušan pred Anketnim odborom

Darko Ćulum o slučaju Davida Dragičevića: Evo zašto nije izvršen uviđaj nakon navodne pljačke kuće na Laušu!

Hronika22.05.18, 17:56h

Darko Ćulum o slučaju Davida Dragičevića: Evo zašto nije izvršen uviđaj nakon navodne pljačke kuće na Laušu!
Na pitanje da li je David bio u kući na Laušu, Ćulum je rekao da će to utvrditi istraga

 

Anketni odbor, koji je formiran radi sagledavanja činjenica o smrti Davida Dragičevića je, nakon što je ispitan Siniša Kostrešević, načelnika Uprave kriminalističke policije MUP-a RS, počeo saslušanje Darka Ćuluma, direktora Policije RS.

 

Branislav Borenović, predsjednik Anketnog odbora kazao je da je ovo četvrta izjava koju odbor uzima od predstavnika zvaničnih institucija.

 

Naglasio je da bi odgovori na pitanja trebali biti kratki i koncizni.

 

Borenović je započeo sa postavljanjem pitanja Ćulumu.

 

Ćulum je kazao da su i načelnik policije (Darko Ilić), ministar (Dragan Lukač) i on, svi bili sagasni da treba održati pres 26. marta jer je javnost bila suviše uznemirena.

 

"Na društvenim mrežama su se čak pojavile i prijetnje. Pisano je svašta, čak i da su momci koji su se potukli sa Davidom sa mnom u srodstvu. Pisano je da je jedan od aktera i sin od mog brata, što nikako nije tačno jer on živi u Njemačkoj", rekao je Ćulum i dodao da su na društvenim mrežama prozivali i njegovog trinaestogodišnjeg sina.

 

"Odgovorno tvrdim da je policija ispoštovala sve naredbe tužioca i da smo svaku naredbu i radnju sproveli do kraja", rekao je Ćulum.

 

Rekao je da su Tužilaštvu podnijeli izvještaj 28.3. i u izvještaju piše da je David Dragičević stradao na nepoznat i neutvrđen način.

 

Istakao je da su smjene u policijskoj stanici Lauš izvršene zbog propusta jer u kući u ulici Velibora Janjetovića nije izvršen uviđaj.

 

"Neizlaženje na uviđaj je pravdano time što je oštećeni izmijenio lice mjesta, gledao šta mu je otuđeno i tako dalje, ali to nije opravdanje jer ako je izvršilac bio u kući, morao je ostaviti tragove", rekao je Ćulum.

 

Dodao je da ovakav pritisak javnosti nikad nije zabilježen.

 

"Smatram da su sve institucije podlegle pritisku javnosti", rekao je Ćulum i dodao da su oni utvrdili da je dio povreda na Davidovom tijelu iz tuče ispred kafane "Meta", a sve ostale povrede utvrđjuje obducent.

 

Na pitanje da li na lice mjesta kad se pronađe tijelo izlazi mrtvozornik, Ćulum je kazao da izlazi, te ako utvrdi da ima sumnjivih povreda to onda javlja Tužilaštvu.

 

Na pitanje Borenovića, da li mrtvozornik na licu mjesta mora pregledati leš i sadržaj džepova, Ćulum je odgovorio da ne zna da li je to obavezno.

 

Na pitanje zašto je angažovan poligrafista iz Sarajeva, a ne poligrafista MUP-a RS, Ćulum je kazao da se ponekad angažuju poligrafisti iz Srbije i Sarajeva jer imaju više iskustva.

 

Mihaljica ispitivao Ćuluma

 

Na pitanje Milanka Mihajlice da li je u skladu sa ovlaštenjima Ministra MUP-a RS da donese odluku o skidanju Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS i stavljanje na slučaj Uprave kriminalističke policije MUP-a RS, Ćulum je kazao da je on bio na službenom putu, a zamjenici bolesni, te da je zbog tog Lukač donio tu odluku.

 

Kazao je da Uprava za organizovani i teški kriminalitet uključena u slučaj jer oni vode istragu o svim ubistvima sa nepoznatim izvršiocem, a na konstataciju Mihajlice da do danas Dragičevićeva smrt nije okvalifikovana, Ćulum je rekao da je bilo potrebno da ova uprva izvrši analizu onog što je do tada uradila policija.

 

Na pitanje Mihajlice kakva je saradnja sa FBI-em, za koji je rečeno da je uključen u slučaj, Ćulum je rekao da je FBI upoznat s predmetom te da je od njih traženo da se iščiste snimci nadzornih kamera, te da mu nije poznato da li je FBI odgovorio na zahtjev.

 

Na pitanje koliko je LSD česta droga u RS, Ćulum je rekao da je prisutna.

 

Istakao je da je spreman odgovarati za sve za šta je on kao direktor policije odgovoran.

 

Ćulum je kazao da je primio Davora i Suzanu, Davidove roditelje, te da mu je u razgovoru Davor rekao "Darko, hvala ti na svemu što radiš, ja znam da ti nemaš veze sa prezimenjacima koji se dovode u vezu sa Davidom, ali Davor to nikad nije javno rekao na trgu ispred Boske", kazao je Ćulum.

 

Naglasio je da za 30 godina rada nije doživio da mu neko dodjeljuje epitete, kakve je dobio sada.

 

"Šta trebam ja sada da uradim? Da li da trpim i šutim, a da svojoj porodici kažem da se zaključa u podrum?", upitao je Ćulum.

 

Istakao je da su dva momka sa snimka sa trga koja su se srela sa Davidom identifikovana i da radi se o maloljetnim licima koja nisu mogla ući u klub, pa su tu sjedili.

 

Na pitanje da li je David bio u kući na Laušu, Ćulum je rekao da će to utvrditi istraga.

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook