SATIRA TAMO GDJE JOJ MJESTO NIJE

'Raskrinkana' pozadina morbidnog crteža šestogodišnjaka iz RS-a: Šta je istina o 'sreći kraj srebreničkih tabuta'?

Hronika22.05.18, 14:37h

'Raskrinkana' pozadina morbidnog crteža šestogodišnjaka iz RS-a: Šta je istina o 'sreći kraj srebreničkih tabuta'?
Dječak je nacrtao sebe i svog prijatelja sa šajkačama na glavama, zagrljene s prijateljicom. U ruci drži zastavu Republike Srpske. Njih troje, što ilustrira i crtež, nasmijani stoje pored brojnih tabuta... Međutim, nije riječ i stvarnoj situaciji

 

 


Nakon što je članak pod nazivom "Šestogodišnjak iz RS-a sreću ilustrirao crtežom sa srpskom zastavom pored srebreničkih tabuta" zgrozio bh. javnost, redakcija portala "Raskrinkavanje.ba" istražila je pozadinu o ocu Pajsiju i morbidnom crtežu šestogodišnjeg dječaka iz Republike Srpske.


Analiza je pokazala da nije riječ o stvarnoj situaciji, već o sadržaju koji je svojevremeno objavljen na satiričnoj FB stranici "Otac Pajsije".


Kako se navodi u pojašnjenju, otac Pajsije umro je još 1994. godine te je tvrdnja da je bilo šta objavio na svom profilu neistinita. Originalni crtež se zapravo pojavio na Facebook stranici nazvanoj “Otac Pajsije”, koja više ne postoji.


Prije nego što je obrisana, stranica je objavljivala postove satiričnog, često crnohumornog karaktera, koji su po pravilu bili usmjereni na kritiku Srpske pravoslavne crkve, ali i njenih vjernika, uključujući i promociju nacionalističkih stavova i podršku ratnim zločinima koja je dolazila od nekih predstavnika iste te crkve.


Stranica je često objavljivala morbidne i šokantne sadržaje poput pomenute priče o crtežu šestogodišnjaka iz RS-a. Iako je riječ o satiri, nama ostaje da zaključimo - da joj ovdje mjesto, zaista, nije!

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook