ministar sigurnosti bih zgrožen

Mektić nakon vraćanja migranata: Raspad ustavno - pravnog sistema! Ja ovo u životu nisam vidio!

Front18.05.18, 10:57h

Mektić nakon vraćanja migranata: Raspad ustavno - pravnog sistema! Ja ovo u životu nisam vidio!
- To je raspad ustavno-pravnog sistema. Ja to nisam nikad vidio! Predsjedništvo BiH mora da vidi nešto hitno - kazao je Mektić

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) zaustavilo je konvoj izbjeglica koje su krenule ka Izbjegličkom centru u Salakovcu i to po nalogu Vlade HNK.

 

Potvrdio je ovu informaciju za Faktor ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

 

- To je raspad ustavno-pravnog sistema. Ja to nisam nikad vidio! Predsjedništvo BiH mora da vidi nešto hitno. Kako će HNK zabraniti da institucija BiH u svoj objekat dole smjesti izbjeglice? Ovo je pitanje funkcioniranja ustavnopravnog sistema, to je pitanje Predsjedništva BiH sada, da vide hoće li se poštovati ustavno - pravni sistem u ovoj državi ili neće. To je izvan mog resora. To nema veze sa bezbjednosti. To je klasična politika i nepoštivanje Ustava BiH i institucija BiH. Šta to sada znači, da imamo dole instituciju, a ne možemo je koristiti – kazao je Mektić.

 

Kako javlja Fena, Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić tvrdi da policijskog komesara Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Iliju Lasića “treba privesti i odrediti mu pritvor, jer je samovoljno zaustavio konvoj s migrantima, čime je počinio teško krivično djelo”. 

 

Tvrdi da se tužilac izjasnio da u ovom slučaju postoje elemenati teškog krivičnog djela. 

 

- Policijski komesar će morati biti priveden kako bi se izjasnio na okolnosti spriječavanja ovlaštenih službenih osoba u provođenju odluke Vijeća ministara BiH o transporu migranata u Selakovac, između Jablanice i Mostara, i za to će morati da snosi odgovornost – naveo je ministar sigurnosti. 

 

Nema pregovora ili pogađanja, kaže, s ljudima koji ne poštuju Ustav i zakon i stoga nije ni pokušao da priča s policijskim komesarom MUP-a HNK. 

 

- Oko poštivanja Ustava u ovoj zemlji nema pregovora, jer bi to išlo ka anarhiji i bezakonju i raspadu zajednice u BiH – dodao je. 

 

Potvrdio je da nema dokaze da iza Lasića stoje određene politike, već ga samo interesuje da se ispoštuje ustavna nadležnost. 

 

- I od toga nema odstupanja – ustvrdio je Mektić na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci. 

 

Oko 250 migranata, među kojima ima i djece, krenulo je jutros za Salakovac, a Mektić kaže da je tu kolonu jutros nenajavljeno zaustavio veći broj policajaca MUP-a HNK, s dugim oružjem i nekoliko službenih automobila, te uz prijetnju upotrebe sile “na brutalan način” zaustavili i zaprijetili da se mora vratiti nazad. 

 

- Migranti se ne mogu vratiti nazad i mora se izvršti zakonska obaveza Ministarstva sigurnosti BiH. Međutim, vidjet ćemo kako će se razvijati situacija – dodao je Mektić ističući da je pitanje hoće li se poštovati Ustav i zakon ili ne. 

 

- Ako neće, onda je to raspad sistema – rekao je on.

 

Naveo je i da pojedini političari ovu migrantsku krizu žele da stave u kontekst političke kampanje. 

 

Tvrdi da se pojedinci na jedan način iživljavaju nad ovim ljudima, među kojima ima i ranjivih kategorija, koji, iako su ilegalni migranti, zaslužuju korektan način postupanja, u skladu sa svim međunarodnim konvencijama. 

 

- Držimo pod kontrolom i poduzeli smo niz konkretnih poteza da se zaustave nezakonite migracije preko BiH, iako to neki ne žele. Povučen je niz poteza, među ostalog i zaštite graniuce, na kojoj su jutros samo pet migranata pojavilo, dan ranije 20. Prema onima koji su već ušli u BiH imamo obavezu da se ponašamo humano, u smilsu smještaja, istrane, higijene, zdravstvene zaštite – rekao je ministar sigurnosti BiH. 

 

U ovoj godini u BiH je ušlo, kaže, oko 4.000 migranata, od kojih većina nema adekvatne lične dokumente.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook