Najsvetiji mjesec muslimana

Večeras sa pojavom Mjeseca mlađaka nastupa mjesec ramazan

Hronika15.05.18, 10:51h

Večeras sa pojavom Mjeseca mlađaka nastupa mjesec ramazan
U mjesecu ramazanu se pružaju mnoge prilike za činjenje dobrih djela, te osim što ima duhovnu dimenziju, taj mjesec ima i socijalnu dimenzjiju. To je vrijeme samilosti, poticanje na činjenje dobrih djela, humanosti

 

S pojavom Mjeseca mlađaka u vrijeme akšama nastupa mjesec ramazan. Muslimani  Bosne i Hercegovine i diljem svijeta, će nakon jacije-namaza večeras klanjati i prvi teravih-namaz, a sutra će zapostiti i prvi dan posta.

 

Post je treći temelj islama i naređen 2. godine po hidžri (624.). Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH mjesec ramazan ove 2018./1439.hidžretske godine ima 29 dana, i završava 15. juna kada nastupa Ramazanski bajram.

 

Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar, a godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana, pa ko posti 36 godina redovno postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.

 

U Kur'anu je obaveza posta jasno naznačena u suri El-Bekare "O ljudi, propisan vam je post kao što je bio propisan (i) onima prije vas, da biste bili bogobojazni".

 

Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu.

 

To je potvrđeno i Kur'anskim ajetom "da postite odrđen broj dana, ko od vas bude bolestan ili na putu (i ne bude postio naknadno će postiti) isti broj drugih dana (izvan mjeseca ramazana); onima koji nemaju snage izdržati post, otkupnina je: nahraniti jednog bijednika, koji dobrovoljno učini nešto dobro, to dobro je njegovo; bit će za vas bolje da postite, ako vi to znate".(El-Bekare 184)

 

U mjesecu ramazanu se pružaju mnoge prilike za činjenje dobrih djela, te osim što ima duhovnu dimenziju, taj mjesec ima i socijalnu dimenzjiju. To je vrijeme samilosti, poticanje na činjenje dobrih djela, humanosti, vrijeme kada se zekatom i sadekatu-l-fitrom pomaže onima koji su u potrebi, čime se smanjuje siromaštvo, jačaju veze u zajednici, društvu.

 

Post započinje u ranu zoru, imsak, i traje sve do zalaska sunca. Prekida se iftarom koji je posebna radost za postača, a Božiji poslanik Muhammed a.s. je rekao da "ko priredi postaču iftar, nahrani ga i napoji, imat će istu nagradu kao i on (postač), a da postaču neće biti umanjena njegova nagrada".

 

(Fena/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook