Siguran najam

Planirate iznajmiti sobu ili apartman? Ovo je pet pitanja koja bi svakako trebali postaviti vlasniku!

Lifestyle13.05.18, 18:05h

Planirate iznajmiti sobu ili apartman? Ovo je pet pitanja koja bi svakako trebali postaviti vlasniku!
Budući da vjerujemo da ni u susjednoj Hrvatskoj nije bolja situacija (a možda je čak i gora), preporučujemo da se pri iznajmljivanju sobe ili apartmana u kojima ćete boraviti tokom svog posjeta odabranom mjestu raspitate za sljedećih pet pitanja

 

Pri odlasku na more ili u neki strani grad, najam apartmana ili sobe odlična je alternativa hotelu jer, osim što ćete uštedjeti nešto novaca, imat ćete i priliku upoznati lokalce te vidjeti mjesto kroz njihove oči.

 

Ipak, prema istraživanju provedenom u SAD-u, mnogi iznajmljivači ne vode računa o sigurnosti u prostorima koje iznajmljuju, piše Consumer Reports. Primjerice, samo 80 posto prostora imalo je detektore dima, 42 posto pregledanih prostora za najam sadržavalo je aparat za gašenje požara, a samo 36 posto njih imalo je kutiju za prvu pomoć. Pri tome treba naglasiti da su svi ti iznajmljivači napisali da navedeno imaju u svojim prostorima.

 

Budući da vjerujemo da ni u susjednoj Hrvatskoj nije bolja situacija (a možda je čak i gora), preporučujemo da se pri iznajmljivanju sobe ili apartmana u kojima ćete boraviti tokom svog posjeta odabranom mjestu raspitate za sljedećih pet pitanja.

 

Prvo bi trebali pitati ima li soba/apartman detektore dima i ugljičnog monoksida, a pri tome treba pitati i kada su zadnji put kontrolirani te funkcioniraju li.

 

Osim toga, pitajte sadržava li prostor koji iznajmljujete aparat za gašenje požara i gdje je on smješten.

 

Treće, pitajte iznajmljivača nudi li karton s podacima za hitne slučajeve. Naime, stranice za iznajmljivanje poput Airbnb-a nude korisnicima da ispune digitalni karton s podacima za hitne slučajeve, odnosno gdje otići i koga nazvati u slučaju nezgode. Realno, nije potrebno da iznajmljivač ima karton kao takav, ali svoje podatke i informacije vezane uz što napraviti u hitnim slučajevima trebao bi vam dati.

 

Nadalje, bilo bi dobro i da soba/apartman koji iznajmljujete sadržava kutiju za prvu pomoć pa preporučujemo da se interesirate o tome kod svog iznajmljivača. Pri tome, naravno, pitajte i gdje ju drži. Ako ju iznajmljivač nema, ponesite svoju uz lijekove koje koristite, a ne škodi ni uzeti recepte za lijekove.

 

Konačno, trebali bi i pitati ispunjava li prostor lokalne sigurnosne regulacije. Prije odlaska na put, istražite ima li destinacija na koju putujete lokalne ili regionalne sigurnosne regulacije za prostore koji se iznajmljuju te o tome pitajte iznajmljivača.

 

(Novac.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook