FOTO/ POMPEZNO OTVORENI, A EVO NA ŠTA LIČE

Sramota: Ko je dozvolio da se uz prelijepe ilidžanske hotele Bosna i Austrija 'nalijepi' ovakvo ruglo?!

Hronika11.05.18, 15:07h

Sramota: Ko je dozvolio da se uz prelijepe ilidžanske hotele Bosna i Austrija 'nalijepi' ovakvo ruglo?!
I zaista, čitav projekat i jeste vrijedan hvale, da nije činjenice koja bode oči svakom arhitekti, ali i građaninu koji poštuje kulturno-historijsko naslijeđe svoga grada - a to je novoizgrađeni, tačnije nadodati stakleni dio koji sada spaja dva austrougarska zdanja, hotele Austriju i Bosnu

 

 

Sinoć je na Ilidži, u prisustvu brojnih visokih bh. zvanica, upriličeno svečano otvorenje renoviranih hotela 'Austria' i 'Bosna'.

 

Novo (staro) luksuzno zdanje, sada sa pet zvjezdica, raspolaže sa 115 smještajnih jedinica, 300 ležajeva, 12 apartmana među kojima je i predsjednički, restoranima, kongresnim salama, wellness centrima, parkingom i garažama.

 

Predsjednik uprave 'Hoteli Ilidža' Alija Budnjo nije krio zadovoljstvo obavljenim poslom i zahvalio je svim privrednicima i saradnicima koji su mu pomogli u proteklih desetak godina da završi ovaj veliki projekt, počevši od hotela Terme, Hercegovina, Crystal, pa sve do hotela Austria i Bosna.


I zaista, čitav projekat i jeste vrijedan hvale, da nije činjenice koja bode oči svakom arhitekti, ali i građaninu koji poštuje kulturno-historijsko naslijeđe svoga grada - a to je novoizgrađeni, tačnije nadodati stakleni dio koji sada spaja dva austrougarska zdanja, hotele Austriju i Bosnu.


Oko hotela radovi i dalje traju, pa sve to čitavu sliku čini još sumornijom, a kako sve skupa izgleda, pogledajte u našoj fotogaleriji.


Tako su dva autentična zdanja, koja su projektovana u vrijeme austrougarske vladavine i služila, između ostalog, i kao rezidentni objekti austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda, dobila posve novo lice, čime je, po mnogima, prelijepi hotelski kompleks trajno uništen.


A kako se to dozvolilo?!


Naime, u maju prošle godine u bh. medijima poteglo se pitanje da li se uništava kompleks hotela na Ilidži, a Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS tada je odbijao izdati saglasnosti za izgradnju novog objekta pored hotela "Austrija" i "Bosna" u Centralnom parku na Ilidži.
 

Kako je tada pisao portal Faktor, pozivajući se na tvrdnje iz Javne ustanove Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS, ovaj kompleks hotela na Ilidži ima status evidentiranog dobra i baštine, te je kao takav upisan na Listu evidentiranih, prethodno zaštićenih i zaštićenih kulturno-historijskih i prirodnih dobara Kantona Sarajevo, a evidentiran je i kao "integralno dobro baštine zajedno sa svim objektima iz austrougarskog perioda koji se u njemu nalaze".


- Hoteli na Ilidži također su Zakonom o proglašenju spomenika prirode "Vrelo Bosne", definisani kao javni objekti i objekti stanovanja od kulturno-historijskog značaja, ubrojani u drugu zaštitnu zonu, buffer zonu, s utvrđenim mjerama zaštite. U skladu sa Zakonom o zaštiti kulturne baštine ne mogu se izvoditi radovi kojima bi se neposredno ili posredno mogao izmijeniti izgled, autentičnost, izvornost ili drugo svojstvo tog dobra baštine bez saglasnosti ovog zavoda, naveli su tada za Faktor iz Zavoda za zaštitu naslijeđa.


Također, iz Zavoda su tada isticali i da je Služba za prostorno uređenje Općine Ilidža izdala Rješenje o izdavanju urbanističke saglasnosti 15. marta 2016. godine, te da je između ostalog u tački IV striktno navedeno da "investitor ne može izvoditi nikakve radove dok ne dobije odobrenje za građenje, za koje prema tački V, između ostalih, mora pribaviti i saglasnosti ove službe", što do tada nije bilo učinjeno.


Tada su iz Zavoda opominjali i da se "izgradnjom objekta na lokaciji između postojećih hotela iz austrougarskog perioda "Bosna" i "Austrija" formirala drugačija arhitektonska cjelina u odnosu na postojeću.


Samir Avdić, vijećnik u Općinskom vijeću Ilidža, isticao je svojevremeno i da je gradnja ovog objekta nastavak grozne prakse izgradnje koja je počela "vladavinom načelnika Općine Ilidža Senaida Memića".


- S obzirom na tako veliki broj slučajeva bespravne izgradnje na Ilidži, ni taj slučaj proširenja kompleksa hotela nije se našao na vijeću. Mi vijećnici smo u potpunosti isključeni iz procesa donošenja odluka prilikom izgradnje novih objekata. Ja osuđujem takvu vrstu izgradnje, jednako kao što osuđujem sve ostalo što se na Ilidži napravilo mimo regulacionih i urbanističkih planova, naveo je Avdić za Faktor, te dodao da je apsolutno protiv skrnavljenja spomeničkog naslijeđa kakav je kompleks hotela na Ilidži.

 

Avdić je u razgovoru za Faktor tada ustvrdio i da kantonalne institucije koje su dužne da prate provođenje zakona i vrše inspekcijski nadzor, kada je u pitanju Ilidža ne rade ništa.


- Kao da Ilidža ne pripada Kantonu, niti ko radi nešto konkretno da se to sve spriječi, istakao je Avdić.


Iz Općine Ilidža nisu se oglašavali oko ovog projekta, ni iz uprave Hotela Ilidža nije bilo istupa u javnosti, izuzev upornih najava na oficijelnoj internet stranici skorog otvaranja luksuznih hotela "Bosna" i "Austrija" pod motom "Duh tradicije u novom izdanju".


Kako vam se dopada ovo "novo izdanje", procijenite sami. Na potezu su bh. arhitekte... Čeka se riječ struke, premda je sada, nažalost, za to isuviše kasno!

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad/Foto:A.Beganović)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook