Izbori će biti održani 7. oktobra

Centralna izborna komisija BIH danas raspisuje Opće izbore: Ovogodišnji koštaju 8,5 miliona KM

Front08.05.18, 09:08h

Centralna izborna komisija BIH danas raspisuje Opće izbore: Ovogodišnji koštaju 8,5 miliona KM
Tim povodom, CIK BiH će danas u Sarajevu, s početkom u 11.30 sati, organizovati konferenciju za novinare

 

 

Centralna izborna komisija BiH (CIK) objavila je danas da će opći izbori u Bosni i Hercegovini za sve nivoe vlasti biti održani 7. oktobra 2018. godine.


 
Na predstojećim izborima građani BiH biraće članove Predsjedništva BiH, poslanike u Predstavnički dom Parlamenta BiH i Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, poslanike u Narodnoj skupštini RS, predsjednika i potpredsjednike RS, te poslanike u deset kantonalnih skupština u Federaciji BiH.


 
Na opštim izborima u BiH bira se 518 nosilaca mandata.


 
Od dana raspisivanja izbora u BiH, odnosno od naredne sedmice, već će početi teći i određeni rokovi u vezi s obavezama i rokovima u podnošenju prijava za ovjeru učešća na izborima, kao i postupanje CIK-a prilikom provedbe procesa provjera podnesenih prijava, kandidatskih lista i kandidata.


 
Za provođenje ovogodišnjih opštih izbora u budžetu BiH namijenjeno je oko 8,5 miliona KM, od čega je za naknade biračkim odborima predviđeno oko četiri miliona, a ostatak za štampanje glasačkih listića i preostale aktivnosti CIK-a.


 
Na izborima će moći učestvovati samo oni kandidati koji do dana raspisivanja izbora budu imali prijavljeno prebivalište u izbornoj jedinici za koju se imaju namjeru kandidovati.

 


(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook