MALI GEST VRAĆA NADU U DRŽAVNE INSTITUCIJE

Ministarstvo finansija FBiH učinilo važan korak za bh. produkciju: Jedna tačka novog Pravilnika mnoge će obradovati...

Kultura04.05.18, 11:45h

Ministarstvo finansija FBiH učinilo važan korak za bh. produkciju: Jedna tačka novog Pravilnika mnoge će obradovati...
Kao rezultat iscrpnog sastanka, ali i razumijevanja od strane predstavnika resornog ministarstva i njihove spremnosti da se, za početak, bar jedan problem riješi, uslijedila je važna rečenica u novom pravilniku - ogromna za agencije i bh. filmske kuće

 


U državi u kojoj je povjerenje u javne institucije odavno izgubljeno, a nada da se zakoni i pravilnici donose, prije svega, u svrhu što boljeg fukncionisanja u praksi potpuno potrošena, svaki gest koji pokazuje suprotno u današnjoj Bosni i Hercegovini predstavlja - presedan.


A potez pažnje vrijedan odnosi se na izmjene Pravilnika o primjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak, koje je sredinom aprila usvojilo Federalno ministarstvo finansija na čelu sa ministricom Jelkom Milićević. Jedna njegova tačka posebno će obradovati filmsku industriju u BiH, odnosno sve one koji se u ovim bezbadežnim vremenima pokušavaju baviti produkcijom i/li umjetničkim stvaranjem.    


Novi Pravilnik je objavljen u Službenim novinama FBiH od 20. aprila ove godine, a između ostalog u članu 71, stav (2), dodata je nova tačka br. 10 koja se odnosi na plaćanje specifičnih (amaterskih) angažmana, što se u produkciji najviše odnosi na angažman statista. Ova tačka glasi:


"Isplate naknada fizičkim licima za amatersko učešće u kulturno-umjetničkom stvaranju pod uslovom da ovi prihodi kod jednog isplatioca ne prelaze 100,00 KM dnevno".


Drugim riječima, ova tačka odnosi se na isplate povremenih i trenutnih poslova u kešu, što (konkretno) znatno olakšava angažman statista u filmskoj i tv produkciji, jer je dosadašnjim pravilnikom ova vrsta poslova bh. producentima zadavala brojne glavobolje. A bez statista bilo koja produkcija naprosto nije moguća.   


Stoga je praksa i svjetskih produkcija da se angažman statista, s obzirom na specifičnost posla, reguliše kroz isplate u kešu i na licu mjesta.


Inicijativa za rješavanje ovog problema u BiH potekla je od Talent agencije ZONA iz Sarajeva, koja se godinama uspješno bavi zastupanjem glumaca iz BiH, regiona, ali i čitavog svijeta, te angažmanom statista za potrebe filmskih i tv produkcija, i koja se prije dva mjeseca obratila Ministarstvu finansija FBiH. Podršku ovoj inicijatici dala je i DEPO produkcija, te je uslijedio sastanak u ministarstvu na kome su predočeni neki od ključnih problema sa kojima se susreću bh. produkcije u praksi, a koji se tiču pravila u primjeni Zakona o porezu na dohodak.


Kao rezultat iscrpnog sastanka, ali i razumijevanja od strane predstavnika resosrnog ministarstva i njihove spremnosti da se, za početak, bar jedan problem riješi, uslijedila je važna rečenica u novom pravilniku - ogromna za agencije i bh. filmske kuće.


Ne krijući zadovoljstvo zbog ovog važnog pomaka u tretiranju produkcijskog posla, direktorica i vlasnica Talent agencije ZONA Anila Gajević na svom FB profilu napisala je kratak komentar:


"Ipak ima nade. Dakle, dogodilo se da sam, nakon žestokog šamara, odlučila kao osoba odgovorna prema poslu kojim se bavim, svojim klijentima i sebi kao licu koje vodi firmu iz oblasti kulturne i filmske industrije, ući u dijalog sa institucijama. Na moje oduševljenje i, moram priznati, iznenađenje jer smo odavno izgubili vjeru u ovu zemlju, Ministarstvo finansija FBiH je ušlo u dijalog i ponudilo revolucionarno rješenje ne samo za agenciju ZONA nego i cjelokupnu filmsku industriju. Spremnost da se promijeni jedan pravilnik, a time i zakon je ogroman korak naprijed. To je u zakonu jedna rečenica, a filmskim produkcijama i agencijama velika kao kuća. Javno se zahvaljujem ministrici finansija Jelki Milićević, njenom zamjeniku Hajrudinu Hadžimehanoviću i stručnoj savjetnici Medini Dudo. I da naglasim, predizborno je doba, pojma nemam kojim strankama pripadaju!"       


U Ministarstvu finansija FBiH naglašavaju i da su otvoreni za sve druge sugestije, a novi zakon je pripremi... Dakle, bh. filmski radnici, javne institucije i eminentna udruženja, vi ste na potezu... Uklučite se u dijalog i doprinesite boljim zakonskim rješenjima, koja bar u nekim segmentima mogu pomoći i tako opterećenu i siromašnu domaću produkciju.        

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook