podrška medijskom djelovanju u bih

Ulična akcija u Sarajevu povodom 3. maja, Dana slobode medija

Hronika03.05.18, 10:55h

Ulična akcija u Sarajevu povodom 3. maja,  Dana slobode medija
Iz Udruženja navode da se Svjetski dan slobode medija ove godine dočekuje uz opšti trend opadanja medijskih sloboda i pogoršavanja uslova za rad novinara i drugih medijskih profesionalaca, dok se na Balkanu bilježi ozbiljan pad slobode medija

 

Povodom Svjetskog dana slobode medija koji se obilježava 3. maja, Udruženje BH novinari u saradnji s Omladinskom novinskom asocijacijom u BiH organizuje javnu kampanju u 10 bh. gradova radi podizanja svijesti o ulozi i potrebi slobodnih medija u jednom demokratskom društvu, kojem BiH teži.  

 

Aktivisti će danas sa početkom u 10.30 sati na trgu ispred sarajevske Katedrale dijeliti promotivni materijal, kako bi skrenuli pažnju javnosti na probleme sa kojima se suočavaju mediji i medijski profesionalci u svom svakodnevnom radu. 

 

Iz Udruženja navode da se Svjetski dan slobode medija ove godine dočekuje uz opšti trend opadanja medijskih sloboda i pogoršavanja uslova za rad novinara i drugih medijskih profesionalaca, dok se na Balkanu bilježi ozbiljan pad slobode medija. 

 

Po izvještaju Reportera bez granica, BiH se nalazi na 62. mjestu od ukupno 180 zemalja na listi, tužbe za klevetu doprinose dodatnom zastrašivanju novinara u našoj zemlji, a problem predstavlja i netransparentnost vlasništva u medijima i nesigurni uslovi rada za novinare, saopćeno je iz Udruženja BH novinari. 

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook