NIJE VIZA, ALI SE DODATNO PLAĆA

Evropska unija uvodi nova pravila: Građani BiH uskoro bez ovog papira više neće moći putovati

Hronika28.04.18, 19:16h

Evropska unija uvodi nova pravila: Građani BiH uskoro bez ovog papira više neće moći putovati
I prošle godine, kada se ovoj ideji razgovaralo, i juče, kada je ona konačno obnarodovana, građani Zapadnog Balkana nisu bili naročito sretni, naprotiv, što zbog plaćanja ulaska u zemlje EU, ali i zbog dodatne birokratije

 

 


Građani zemalja van šengenske zone, uključujući Srbiju i druge države Zapadnog Balkana (što znači i BiH, op. red), ubuduće će morati da traže dozvolu za ulazak u zemlje koje ovoj zoni pripadaju, i to će ih koštati sedam eura. Kako je planirano, ova mjera će stupiti na snagu 2021. godine, piše Schengenvisainfo.com, a prenosi Blic.rs.


Odluku o naplati ulaska u Šengen zonu već su potvrdili ambasadori EU, ali to još treba da učini Evropski parlament i usvoji Savet ministara EU.


Inače, ovo nije nikakva novina, jer prijedlog o uspostavljanju novog Evropskog sistema za odobravanje putovanja (ETIAS) postoji još od 2016. godine, a godinu dana kasnije potvrdio je i Odbor za građanske slobode (LIBE).


I prošle godine, kada se ovoj ideji razgovaralo, i juče, kada je ona konačno obnarodovana, građani Zapadnog Balkana nisu bili naročito sretni, naprotiv, što zbog plaćanja ulaska u zemlje EU, ali i zbog dodatne birokratije.


Kako navodi Blic, naplata ulaska u šengenski prostor primjenjivaće se na državljane trećih zemalja, koji su oslobođeni viza.


Oni će prije putovanja u neku od ovih zemalja morati da pribave ovlaštenje za putovanje, i to putem online prijave. Za svaku prijavu, podnosilac zahtjeva plaća naknadu za putovanje u iznosu od sedam eura.


Ovaj, novi sistem putovanja odnosiće se na više od 60 zemalja svijeta čijim stanovnicima je omogućeno bezvizno putovanje u zemlje EU, uključujući SAD i Kanadu.


Rokovi izdavanja


Prema postupku za dobijanje ovih kartica, kako se navodi u jučerašnjem saopštenju Evropskog savjeta, informacije dobijene na ovaj način automatski se obrađuju prema EU i relevantnim bazama podataka Interpola, kako bi se utvrdilo da li postoje osnov za eventualno odbijanje zahtjeva za putovanje. Ako se utvrdi da nikakvih smetnji nema, dozvola se izdaje automatski i brzo. 


Međutim, ako postoji neki podatak koji zahtijeva dodatnu analizu, to će biti posao za administraciju, odnosno za ETIAS, koja će ga “ručno obraditi”. Rok za izdavanje ili odbijanje prijave za putovanje je najkasnije 96 sati nakon podnošenja prijave ili, ako su u međuvremenu tražene dodatne informacije, 96 sati nakon prijema tih informacija.


Provjera i važenje dozvole


Prije ukrcavanja, prevoznik je dužan da provjeri da li putnik ima važeće ovlaštenje za putovanje. Međutim, čak i ako ga posjeduje, “konačnu odluku” o ulasku u zemlju daje granična policija.


Inače, dozvola za putovanje važiće tri godine, ili do isteka važnosti putne isprave koja je registrovana tokom prijave, u zavisnosti od toga šta prvo ističe. Tokom tog perioda, u šengenski prostor biće moguć neograničeni broj ulazaka.


Nije viza


Dozvola za putovanje nije viza za ulazak u zemlje EU već je riječ, kako objašnjavaju iz EU, o lakšem, jeftinijem, bržem i pristupačnijem sistemu provjere putnika.


Više detalja o svemu tome čitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!