DODIJELJENE NAGRADE

Završena 'Mostarska liska 2018': Apsolutni pobjednik SARTR-ova predstava 'Jedvanosimsoboakalomistobo'

Kultura28.04.18, 15:28h

Završena 'Mostarska liska 2018': Apsolutni pobjednik SARTR-ova predstava 'Jedvanosimsoboakalomistobo'
Velika liska, Grand Prix Festivala, nagrada za najbolju predstavu u cjelini, dodjeljena je predstavi "Jedvanosimsoboakalomistobo", Sarajevskog ratnog teatra SARTR, Sarajevo, autora Nejre Babić i Aleša Kurta

 



 

Dodjelom nagrada najboljima u petak je svečano završen 15. Međunarodni festival komedije "Mostarska liska 2018", koji se održavao od 20.  do 27. travnja u Narodnom pozorištu Mostar. 


Festival je nakon svečane dodjele nagrada zatvorio predsjednik stručnog žirija Zijah A. Sokolović


- Tužan sam, a i sretan što ovogodišnji Festival proglašavam zatvorenim. Hvala publici, jer da nije bilo vas, ne bi bilo ni nas ovdje. Vidimo se na 16. Festivalu komedije 'Mostarska liska – kazao je Sokolović. 


Prema odluci stručnog žirija Velika liska, Grand Prix Festivala, nagrada za najbolju predstavu u cjelini, dodjeljena je predstavi "Jedvanosimsoboakalomistobo", Sarajevskog ratnog teatra SARTR, Sarajevo, autora Nejre Babić i Aleša Kurta, u režiji Aleša Kurta. 


Velika liska/plaketa Ahmet Obradović – nagrada za najbolju režiju dodjeljena je Alešu Kurtu za magičnu, kreativnu, lucidnu režiju koja agresivno a poetično analizira vrijeme u kojem živimo. Predstava "Jedvanosimsoboakalomistobo" u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR, Sarajevo, autora Nejre Babić i Aleša Kurta. 
 

Velika liska za najbolju glumicu Festivala dodjeljena je Maji Salkić za kreativnu glumačku individualnost u kolektivnoj igri ansambla predstave "Jedvanosimsoboakalomistobo", u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR, Sarajevo. Autori teksta su Nejra Babić i Aleš Kurt, režija Aleš Kurt. 


Velika liska za najboljeg glumca Festivala dodjeljena je Davoru Sabi za lucidne, kreativne a duhovite glumačke trenutke u predstavi "Jedvanosimsoboakalomistobo", u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR, Sarajevo. Autori teksta su Nejra Babić i Aleš Kurt, režija Aleš Kurt. 


Specijalna nagrada - Velika liska dodjeljena je za informativnu, kreativnu i umjetničku programsku knjižicu predstave "Jedvanosimsoboakalomistobo", u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR, Sarajevo, autora teksta Nejre Babić i Aleša Kurta, u režiji Aleša Kurta. 


Specijalna nagrada - Velika liska dodjeljena je Anti Tomiću i Rajku Grliću za tekst predstave "Ustav Republike Hrvatske", koji u svojoj dramskoj formi oslikava, analizira i kritikuje vrijeme u kojem živimo. Produkcija Satiričko kazalište Kerempuh iz Zagreba, režija Vinko Brešan


Specijalna nagrada - Velika liska dodjeljena je Dragutinu Brozu za scenografiju predstave "Ustav Republike Hrvatske" u kojoj je dramski funkcionalno objedinio različite prostore i time podigao umjetničku razinu predstave. Produkcija Satiričko kazalište Kerempuh iz Zagreba, autori teksta su Ante Tomić i Rajko Grlić, režija Vinko Brešan. 


Žiri medija je  jednoglasno Veliku lisku – nagradu za najbolju predstavu dodjelio predstavi "Jedvanosimsoboakalomistobo" Sarajevskog ratnog teatra SARTR, Sarajevo, autora Nejre Babić i Aleša Kurta, u režiji Aleša Kurta, "zbog maestralne kolektivne igre, maštovitog i redateljskog koncepta". 


Najbolja predstava prema odluci publike je "Mirna Bosna" Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, po tekstu Borisa Lalića, u režiji Saše Peševskog, s prosječnom ocjenom 9,7. Publika je svaku večer ocjenjivala predstavu od 1 do 10. 


Petnaesti međunarodni festival komedije "Mostarska liska" ove se godine održavao pod sloganom "Energija osporavanja: tko se to tamo smije?", a u programu je bilo osam predstava – sedam u konkurenciji i posljednje večeri Festivala predstava u čast nagrađenih, a selektor je bio teatrolog Nedžad Fejzić


Stručni žiri je svake večeri nakon predstave dodjeljivao "Male liske" za najboljeg glumca/glumicu večeri, a dobitnici su Robert Pehar ("Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja", HNK Mostar), Saša Oručević ("Ćelava pjevačica", Narodnog pozorišta Mostar), Aleksandar Stojković ("Sabirni centar", Narodnog pozorišta Republike Srpske i Pozorišta Prijedor), Gordana Boban, Feđa Štukan, Vanesa Glođo i Davor Golubović - ansambl predstave "Mirna Bosna" Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, Davor Sabo ("Jedvanosimsoboakalomistobo", Sarajevskog ratnog teatra SARTR, Sarajevo), Borko Perić ("Ustav Republike Hrvatske", Satiričkog kazališta Kerempuh, Zagreb), Milena Pavlović ("Sirena i Viktorija", Ferzeng, Beograd). 


U čast nagrađenih izvedena je predstava "Za umrijet od smijeha", Teatra Rugantino i Kazališta Planet Art iz Zagreba, navodi se u priopćenju iz Narodnog pozorišta Mostar.

 

(FENA/ad)
 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook