PREDIZBORNO ZAHUKTAVANJE/ POGLED IZ SUSJEDSTVA

Hrvati tvrde: Veliki zaokret u bošnjačkim redovima... Zašto Sebija Izetbegović sve sigurnije grabi ka Predsjedništvu BiH?!

Front28.04.18, 12:42h

Hrvati tvrde: Veliki zaokret u bošnjačkim redovima... Zašto Sebija Izetbegović sve sigurnije grabi ka Predsjedništvu BiH?!
Kako navodi Jutarnji, profesorica Sebija Izetbegović, koja je aktuelna direktorica Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu, uživa potporu općinskih organizacija Ilidže, Vareša, Fojnice, kao i jednog stranačkog odbora s područja Republike Srpske. Očekuje se kako će supruga aktualnog bošnjačkog člana državnog vrha dobiti potporu Asocijacije žena SDA

 


Najveća organizacija Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića u Novom Gradu u Sarajevu predložila je njegovu suprugu Sebiju Izetbegović kao kandidata ove stranke za bošnjačkog člana BiH Predsjedništva, što je uslijedilo nakon što se predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić počeo predomišljati o kandidaturi na tu poziciju, za koju je slovio kao najveći favorit stranke, piše današnji Jutarnji list.


Izvršni općinski odbor SDA Novog Grada Sarajevo predložio je samo Sebiju Izetbegović kao SDA-ovu kandidatkinju za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.


Prema određenim procjenama članovi Izvršnog Općinskog odbora SDA Novi Grad na proteklim su izborima osvojili 30 hiljadu glasova, čime se unutar stranke želi dati na značaju jednoglasnom izboru Sebije Izetbegović za kandidata. 


Kako navodi Jutarnji, profesorica Sebija Izetbegović, koja je aktuelna direktorica Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu, uživa potporu općinskih organizacija Ilidže, Vareša, Fojnice, kao i jednog stranačkog odbora s područja Republike Srpske. Očekuje se kako će supruga aktualnog bošnjačkog člana državnog vrha dobiti potporu Asocijacije žena SDA.


Rok za dostavljanje prijedloga svih kandidata je 30. april, a iz SDA ranije je najavljeno da će 26. maja na stranačkoj konvenciji biti promoviran njihov kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.


Čelnik stranke i aktualni bošnjački član Predsjedništva BiH, koji ove godine okončava drugi uzastopni mandat, ranije je najavljivao kako su potencijalni kandidati SDA za državni vrh visoki dužnosnici Denis Zvizdić, Safet Softić, Šefik Džaferović i Adil Osmanović.


Nedavno je, posve neočekivano, predsjedavajući Vijeća ministara Zvizdić, koji slovi za najvećeg favorita za funkciju bošnjačkog člana državnog vrha, izjavio da je sve bliže odustajanju od kandidature. On je izrazio nezadovoljstvo što unutar SDA još nije utvrđena procedura, a ni konačni popis kandidata ove stranke za člana Predsjedništva BiH.


"Sami ste svjesni da se taj popis potencijalnih kandidata mijenja. Procedure koje su najavljene za mene nisu dovoljno učinkovite, mislim da one slabe neophodno jedinstvo SDA i slabe ukupan kapacitet kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH", rekao je nedavno Zvizdić.


Na čelu SDA, odnosno poziciji bošnjačkog člana BiH Predsjedništva do sada su bili Alija Izetbegović i njegov sin Bakir, a eventualna kandidatura Sebije Izetbegović ima veliki broj kritika u BiH, ali i unutar redova najveće bošnjačke stranke, zaključuje Jutarnji.

 

(Jutarnji/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!