RUSVAJ U SARAJEVSKIM SREDNJIM ŠKOLAMA

Majka se šokirala na roditeljskom sastanku: Učenici bježe sa časova pa u kopirnici kupuju ljekarska opravdanja

Hronika26.04.18, 14:39h

Majka se šokirala na roditeljskom sastanku: Učenici bježe sa časova pa u kopirnici kupuju ljekarska opravdanja
Majka učenice prvog razreda jedne sarajevske srednje škole slučajno je na roditeljskom sastanku saznala čime se djeca sve služe da opravdaju svoje izostanke

 

Rusvaj u sarajevskim školama: Učenici bježe sa časova pa u kopirnici kupuju ljekrska opravdanja

 

Učenici srednjih škola u KS izostanke s redovne nastave vrlo često pravdaju nelegalno pribavljenim ljekarskim opravdanjima. Zbog ovog problema najviše su zabrinuti roditelji, ali i nastavnici te direktori škola koji takvim učenicima teško staju ukraj, piše Avaz.


Kopirnica na Pofalićima


Redakciji Avaza javila se majka jedne učenice prvog razreda srednje škole koja je kazala da je slučajno na roditeljskom sastanku saznala čime se djeca sve služe da opravdaju svoje izostanke.


- Učenici kupuju ljekarska opravdanja u jednoj od kopirnica na Pofalićima. Ta opravdanja budu bjanko potpisana i ovjerena od ljekara porodične medicine iz Doma zdravlja na Ilidži – kazala je majka učenice.


 
Ona ističe da je o ovom problemu zajedno s drugim roditeljima upoznala i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade, te nadležnu inspekciju.


- Ovakva opravdanja, osim u školama na Pofalićima, pojavila su se i u Trgovačkoj školi, Ugostiteljsko-turističkoj, Gimnaziji na Dobrinji... Učenici ih nabavljaju jeftino, uglavnom koštaju od pet do 10 maraka, a potom sami upisuju dane koje trebaju pravdati – kazala je ona.


Zdravstvene ustanove


Da se sve više zabrinutih roditelja žali i Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS, potvrdio je i ministar Elvir Kazazović.


- Zbog ovog problema roditelji prebacuju odgovornost na zdravstvene radnike, a čini se da djeca koriste napredne tehnologije i sebi pribavljaju opravdanja. Zbog toga smo formirali i komisiju pri Prosvjetno-pedagoškom zavodu koja treba ispitati ovaj problem. Nadam se da će nam što prije predložiti adekvatne mjere. Također, nedavno smo uputili i inicijativu prema Ministarstvu zdravstva kako bi i zdravstvene ustanove povele računa o ovom problemu – kazao je Kazazović.


U Ekonomskoj školi, koju su novinari Avaza jučer posjetili, rečeno je da se djeca služe raznim načinima kako bi pravdala izostanke, a da su se takva opravdanja prodavala čak i na pijaci na Otoci.


Ne smijem to raditi!


Ekipa Avaza jučer je posjetila kopirnice koje se nalaze na Pofalićima gdje su željeli kupiti jedno od opravdanja. Radnici su im kazali da su ranije često učenicima skenirali ljekarska opravdanja, a da im u posljednje vrijeme učenici donose sportska opravdanja koja kopiraju.


- Ranije se moglo, međutim, ne smijem to raditi. Nije po zakonu – kazala je jedna od radnica.

 

(Avaz/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook