Izabrana nova upravljačka struktura GRAS-a

Skupština Kantona Sarajevo smijenila Harisa Gušića, na njegovo mjesto došao...

Hronika24.04.18, 16:01h

Skupština Kantona Sarajevo smijenila Harisa Gušića, na njegovo mjesto došao...
Ministar saobraćaja KS Mujo Fišo je rekao da je gubitak GRAS-a 2016. godine iznosio 27.500.000 KM, te da je broj uposlenih smanjen za 70. Oko 390 uposlenika je penzionisano, a kako je Fišo kazao, pokrenuta je inicijativa i da dio uposlenika može otići u prijevremenu penziju

 

Skupština Kantona Sarajevo dala je saglasnost na imenovanje Fadila Imamovića za vršioca dužnosti predsjednika Skupštine Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća "Gradski saobraćaj" d.o.o. Sarajevo. 

 

Također je data saglasnost za imenovanje Luce Zečirović i Rahmije Hodžić za članove Skupštine. 

 

Imenovanje je na period od tri mjeseci, a nakon toga će biti pokrenuta konkursna procedura. 

 

Ministar saobraćaja KS Mujo Fišo je rekao da je gubitak GRAS-a 2016. godine iznosio 27.500.000 KM, te da je broj uposlenih smanjen za 70. Oko 390 uposlenika je penzionisano, a kako je Fišo kazao, pokrenuta je inicijativa i da dio uposlenika može otići u prijevremenu penziju. 

 

Zastupnik Kemal Ademović je kazao da je za Gras potreban značajniji angažman Vlade KS, jer „generalno, sve garniture vlasti koje su prodefilovale nisu imale dovoljno sluha“. 

 

Podsjetio je na davno planiranu izgradnja tramvajske remize, a nije ništa urađeno, a „to znači da onaj ko se treba brinuti o Grasu jedno radi, drugo priča, a s obzirom na biografiju predloženih kandidata, nije siguran da će biti ikakvog napretka u preduzeću“. 

 

Zastupnici Skupštine KS-a na sjednici koja je održana 10. aprila nisu usvojili Izvještaj o poslovanju KJKP „GRAS“ za 2016. godinu, jer građanima, kako je istaknuto, nije omogućen adekvatan prijevoz. 

 

Donesena je odluka da se Haris Gušić razriješi s mjesta privremenog upravitelja GRAS-a. 

 

S obzirom na to da su ukinute privremene mjere rada upravljačkih tijela i doneseno rješenje o razrješenju dužnosti privremenog upravitelja te da se pokrene imenovanje upravljačkih tijela GRAS-a, Skupštine, Nadzornog odbora i Uprave, čiji rad je suspendovan prije devet mjeseci upravo uvođenjem prinudnog upravnika, danas je donesena odluka o novim imennovanjima upravljačkih struktura preduzeća.

 

(Fena/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook