KADA JE VRIJEME DA SE JAVITE LJEKARU

Svakom može da se desi: Šest simptoma upale slijepog crijeva koje ne smijete zanemariti

Hronika18.04.18, 10:29h

Svakom može da se desi: Šest simptoma upale slijepog crijeva koje ne smijete zanemariti
Ako na vrijeme ne obratite pažnju na prve znakove upale slijepog crijeva, stvari mogu da se iskomplikuju, pa čak može da dođe i do peritonitisa (zapaljenja trbušne maramice), što je stanje opasno po život

 

 


Apendiks, ili crvuljak, je mali organ cjevastog oblika. Smješten je na početku debelog crijeva, u donjem desnom dijelu trbuha. Simptomi apendicitisa, odnosno upale slijepog crijeva mogu da vam javljaju da ste u opasnom stanju, koje zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju.


Recimo na početku da apendiks, ili crvuljak, koji se u narodu često pogrešno zove slijepim crijevom (slijepo crijevo ili cekum je dio debelog crijeva sa „slijepim“ završetkom, nalazi se na sastavu tankog i debelog crijeva, a na njemu se nalazi crvuljak), nema nikakvu poznatu ulogu u ljudskom organizmu. Unutrašnjost crvuljka se uglavnom sastoji od limfnog tkiva, tačnije limfnih folikula koji su dio imunog sistema. Ovi folikuli su slični onima koji se nalaze u krajnicima.


Apendicitis se javlja kada dođe do blokade ili upale ovog organa. Ovo stanje dovodi do prekida protoka krvi, a potom počinje da raste pritisak u zahvaćenoj regiji.


Početni stadijum ne predstavlja veliku opasnost, ali bi trebalo da se pobrinete za ovo stanje što je moguće prije. Razlog tome je sljedeći - ako se problem zapusti, može da dođe do širenja infekcije.


U težim slučajevima upala slijepog crijeva može da dovede do peritonitisa, odnosno zapaljenja peritoneuma, tj. trbušne maramice. Ovo je komplikacija apendicitisa koja dovodi pacijenta u životnu opasnost.


Zbog svega navedenog, veoma je važno da obratite pažnju na određene simptome. Mada u pitanju mogu da budu i drugi problemi, o njima morate da obavijestite svog ljekara da bi on mogao da postavi tačnu dijagnozu.


U nastavku teksta ćemo vas upoznati sa šest glavnih znakova upale slijepog crijeva.


Upala u trbušnoj duplji

Upala u trbušnoj duplji, ili distenzija abdomena, karakteriše se neprijatnim osjećajem pritiska i nadutosti. Ova pojava je skoro uvijek povezana sa otežanim varenjem.


U ovom slučaju, ovakav simptom je veoma čest. Do njega dolazi zato što blokada apendiksa dovodi do zapaljenske reakcije. Ovaj simptom prati napredovanje bolesti i širi se na čitav digestivni sistem.


Trebalo bi da pomenemo i to da, osim upale, pacijent može da pati i od viška gasova.


Bol u donjem desnom dijelu trbuha

Jedan od prvih znakova upale slijepog crijeva je oštar bol koji se skoro uvijek osjeća u donjem desnom dijelu trbuha. Drugim riječima, bol se javlja tamo gdje se ovaj organ nalazi.


Ovaj simptom se postepeno pojačava. Bol raste zajedno sa upalom i pritiskom na apendiks, koji su posljedica opstrukcije.


Bol može da se javlja na mahove. Mada, obično traje mnogo duže kako bolest napreduje.
Uobičajeno je da pacijent osjeća mnogo jači bol, na primjer kada kija ili pravi nagle pokrete.


U nekim slučajevima se bol širi od stomaka ka donjem delu leđa.


Vrtoglavica i povraćanje

Kada se vrtoglavica i povraćanje javljaju postepeno, veoma je važno da obratite pažnju i na druge simptome upale slepog creva.


Premda nije svaki slučaj povezan sa ovim oboljenjem, važno je da u obzir uzmete i tu mogućnost. Ovo posebno važi za slučajeve kada se ovi znakovi javljaju uporedo sa drugim simptomima apendicitisa.


Oko 90% dijagnostikovanih slučajeva ispoljava ove simptome, odmah poslije jakog bola u donjem dijelu stomaka.


Ako se apendiks ne ukloni na vrijeme, infekcija počinje da se širi. To izaziva češće povraćanje i vrtoglavicu.


Postepeni gubitak apetita

Gubitak apetita je posljedica upale koju stvara vaš organizam. Ovaj simptom se javlja kada nastupi blokada. Ta blokada i dovodi do ovog oboljenja apendiksa.


Ovakva reakcija organizma ometa funkcionisanje sistema za varenje. Takođe, utiče i na lučenje hormona gladi.


Posljedica navedenog je da pacijent ima komplikacije koje izaziva nedostatak hranljivih materija.


Premda u početku stanje može da djeluje normalno, ovaj simptom mora detaljno da se ispita u medicinskim uslovima.


Povišena tjelesna temperatura

Upala i pritisak koji ovaj organ trpi zbog apendicitisa obično se javljaju praćeni simptomima koji su slični drugim gastrointestinalnim infekcijama.


Zbog toga ponekad pacijenti imaju povišenu temperaturu i drhtavicu, uporedo sa drugim simptomima povezanim sa varenjem.


Ovaj simptom ne smijete da ignorišete. I pored toga što možete da ga liječite nekim lijekovima, on se ponovo vraća sa jačanjem upale.


Čak i ako nemate previše povišenu temperaturu, morate da razgovarate sa ljekarom kada se temperatura javlja u kombinaciji sa digestivnim problemima.


Konstipacija ili dijareja

Kada organizam izazove zapaljensku reakciju, kao odgovor na blokadu apendiksa, obično veoma često dolazi do konstipacije ili dijareje.


• Pacijenti prestaju normalno da defeciraju (izbacuju stolicu). Dok neki imaju čestu potrebu za pražnjenjem crijeva, drugi imaju smanjeni nagon, a izbacivanje stolice je otežano.

• U takvim slučajevima su oba problema praćena nadutošću trbuha i nakupljanjem stomačnih gasova.

 

Kada bi trebalo da se javite ljekaru?

Pošto prepoznate ove simptome upale slijepog crijeva, od presudne je važnosti da se što je moguće prije javite ljekaru, da biste dobili tačnu dijagnozu i počeli da se liječite.
Imajte na umu da, i pored toga što simptomi upale slijepog crijeva mogu da budu povezani sa drugim bolestima sistema za varenje, procjenu morate da prepustite stručnom medicinskom licu.


Vaš ljekar može da obavi fizikalni pregled, analizu krvi i druge vrste ispitivanja koja mogu precizno da identifikuju oboljenje.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook