Raspisani tenderi

Naoružava se i sarajevska policija: Kupuju milionski vrijedno oružje

Hronika17.04.18, 08:56h

Naoružava se i sarajevska policija: Kupuju milionski vrijedno oružje
Komesar MUP-a Kantona Sarajevo Mevludin Halilović nije bio raspoložen da „govori napamet“, ali je ranije objasnio da je riječ o „redovnoj nabavci, odnosno obnavljanju opreme“

 

Trka u naoružanju bezbjednosnih agencija u Bosni Hercegovini se zakuhtava. Nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS naručilo 2.500 automatskih pušaka, i MUP Kantona Sarajevo raspisao je tender za nabavku „odbrambenog naoružanja“ u vrijednosti od oko 1.150.000 KM, saznaje portal Capital

 

Nabavka vatrenog oružja podijeljena je u dva lota - prvi vrijedan 1.098.630 KM, a drugi 51.480 KM.

 

U ovoj prvoj fazi nabavke nije precizirana vrsta naoružanja, ali ni količina, ali prema nezvaničnim informacijama MUP KS nabavlja pištolje. Ponuđači mogu da se jave do polovine maja, ali uz dokaz da su uspješno realizovali ugovor ili zbir ugovora tokom pretprošle i prošle godine u visini procijenjene vrijednosti javne nabavke.

 

„Ukupna količina kao i detaljni opisi predmeta nabavke će biti dostupni u drugoj fazi postupka“, stoji u tenderu.

 

U MUP-u Kantona Sarajevo danas nisu odogovorili na pitanja kakvom opremom raspolažu pripadnici i koliko i kakvog naoružanja nedostaje. Kratko je poručeno da odgovor pripremaju.

 

Ni komesar MUP-a Kantona Sarajevo Mevludin Halilović nije bio raspoložen da „govori napamet“, ali je ranije objasnio da je riječ o „redovnoj nabavci, odnosno obnavljanju opreme“.

 

„Radi se o policijskom, odbrambenom oružju“, kazao je nedavno.

 

„Ministarstvo unutrašnjih poslova RS će, preko Republičke direkcije za promet naoružanja i vojne opreme, uvesti automatske puške MO5EI, količina 1500 komada, te automate M92, količina od 1000 komada“, napisao je u jesen prošle godine ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

 

Time je počelo naoružavanje pripadnika MUP-a RS. U aprilu prošle godine Lukač je najavio da će za potrebe naoružavanja pripadnika MUP-a biti izdvojeno ukupno osam miliona maraka.

 

Oružje je nabavljeno iz fabrike “Zastava”, jer je „naoružanje koje imaju zastarjelo“.

 

Odluku o nabavci naoružanja za MUP RS donijela je Vlada RS na sjednici 20. septembra prošle godine. Tada je donesen zaključak o potrebi naoružanja i municije za policiju u RS te odobreno da se kupi naoružanje u vrijednosti 967.284 dolara.

 

U izjavi MUP RS navedeno je da će oružje koristiti u vlastite operativne svrhe te da će biti krajnji korisnik opreme, odnosno da oružje neće koristiti za aktivnosti vezane za hemijsko, biološko ili nuklearno oružje. Takođe, MUP RS se obavezao da neće izvoziti kupljeno oružje ili ga na neki drugi način preprodavati bez saglasnosti nadležnih institucija.

 

(Capital, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook