Opet se nije rukovao s ambasadorkom SAD-a

Dodik izazvao incident na komemoraciji za žrtve Jasenovca: 'Ovo je država srpskog naroda!'

Front15.04.18, 17:35h

Dodik izazvao incident na komemoraciji za žrtve Jasenovca: 'Ovo je država srpskog naroda!'
Kao i prošle godine Dodik je "preskočio" američku ambasadorku Cormack tokom rukovanja s diplomatskim predstavnicima akreditiranim u BiH

 

U Donjoj Gradini na bosanskohercegovačkoj obali Save u nedjelju je obilježen dan sjećanja na žrtve ustaškog logora "Jasenovac" u razdoblju od 1941. do 1945. no tu je manifestaciju obilježilo neprimjereno ponašanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je odbio pozdraviti američku ambasadorku u BiH Maureen Cormack, a pritom se rukovao sa svim drugim prisutnim diplomatima, piše Hina, a prenose mediji.

 

Kao i prošle godine Dodik je "preskočio" američku ambasadorku Cormack tokom rukovanja s diplomatskim predstavnicima akreditiranim u BiH.

 

Predsjednik RS od prošle je godine na "crnoj listi" američkog ministarstva finansija jer je označen kao osoba koja prijeti miru i sigurnosti BiH ugrožavajući provedbu Daytonskog sporazuma.

 

Cormack je ranije ove sedmice u intervjuu za televiziju N1 potvrdila kako Dodik "nije partner" SAD-a u BiH jer dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH, a njegovo ponašanje u nedjelju je prokomentirala konstatacijom kako je ne zanima "ko se s kim rukovao" jer je u Donju Gradinu stigla zbog odavanja počasti žrtvama, a ne zbog sadašnjih političara.

 

"Ovaj koncentracioni logor nas podsjeća na užasna zlodjela koja su počinjena za vrijeme Drugog svjetskog rata i na fašizam koji je sve to prouzročio i zbog čega se cijeli svijet zgražao", kazala je Cormack.

 

U govoru što ga je održao u Donjoj Gradini Dodik je pak kazao kako je jasenovački logor bio državni projekt NDH za koji "niko nikada nije odgovarao".

 

"Nikada ne možemo zaboraviti, a ni oprostiti Jasenovac", kazao je Dodik dodajući kako su Srbi u Jasenovcu stradali kao žrtve vlastitoga straha, ali i "iluzija o komšijama" s kojima su nekada živjeli u zajedničkoj državi.

 

Kao glavnu garanciju da se takvo što neće ponoviti Dodik vidi RS koju je opet označio kao "državu srpskog naroda".

 

"Nećemo pasti u strah i iluzije uspostave društva na kakvome je propala bivša Jugoslavija", kazao je Dodik dodajući kako su Srbi ubijani gdje god nisu imali svoju državu.

 

U ime vlasti Srbije u komemoraciji u Donjoj Gradini sudjelovala je Maja Gojković, predsjednica srbijanskog parlamenta.

 

Ona je poručila kako Srbija neće dopustiti nijekanje, opravdavanje i zaborav zločina počinjenih u Jasenovcu jer je riječ o zlodjelima čiji je cilj bio zatiranje cijelih naroda.

 

Kazala je kako su u temeljima NDH bile mržnja i rasizam te kako to zlo nije potpuno nestalo s urušavanjem te državne tvorevine.

 

"Svaki pokušaj oživljavanja ustaštva i fašizma ugrožava temeljna ljudska prava što se ne smije dopustiti", izjavila je Gojković.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook