FOTO/ A gdje je nestao USB stick?

Davidova majka objavila nalaz obdukcije i poručila: 'Saznaćete zašto ovo radimo, jer sutra stiže....'

Hronika11.04.18, 13:03h

Davidova majka objavila nalaz obdukcije i poručila: 'Saznaćete zašto ovo radimo, jer sutra stiže....'
Davidova majka najavila je da će sutra objaviti i nalaz ponovne obdukcije rađene na zahtjev roditelja, a koju je obavio dr. Ivica Milosavljević, načelnik Odjeljenja za sudsku medicinu Instituta za patologiju i sudsku medicinu Vojno medicinske akademije iz Beograda

 

Suzana Radanović, majka nastradalog Davida Dragičevića, objavila je detalje rezultata obdukcije (kompletan nalaz u fotogaleriji) tijela mladića, a koje su dobili iz Zavoda za sudsku medicinu RS.

 

U ovom nalazu navedeno je da je odmah po nalasku tijela u rijeci Crkvena, sa velikom sigurnošću konstatovano da se radi o Davidu. Pregledom odjeće u džepovima je nađen mobilni telefon, čakija zvana “švajcarski nož”, ključevi, melem za usne, prazno pakovanje od žvakaćih guma te tri novčanice od po 50 maraka i po jedna po 20 i 10 KM. Zanimljivo da je ranije bilo navedeno da je u Davidvom džepu pronađen USB stick (navodno ukraden), a njega sada nema u zvaničnom nalazu obdukcije.

 

Zatim se navodi da je u Zavod došao Davor Dragičević, koji je potvrdio da se radi o njegovom sinu.

 

Potom je u nalazu detaljno opisana odjeća koja je nađena na Davidu, kao i povrede koje su nađene na tijelu.

 

U trenutku kad je tijelo Davida dovezeno, već je počela faza truljenja. Kao vrijeme smrti navodi se da je do maksimalno sedam dana prije obdukcije.

 

David je na sebi imao duboke cipele, tamnoplave farmerke, šarenu crveno-plavu majicu, crni džemper i tamnoplavu jaknu. Sve je bilo natopljeno i s tragovima blata i mulja. Pantalone su bile poderane na koljenima.

 

Objašnjeno je koje su od povreda mogle nastati za vrijeme života, a koje poslije smrti Dragičevića.

 

“Pregledane su kosti glave, vrata, trupa i ekstremiteta i na njima nisu ustanovljeni prelomi”, piše u nalazu, koji je potpisao ljekar Željko Karan.

 

Na kraju nalaza se nalazi zaključak u kojem je konstatovano da je leš izvučen iz vode u stanju početnih truležnih promjena, te da je smrt nasilna i nastala utapanjem.

 

“Na lešu su ustanovljene spoljašnje povrede, nagnječenja i krvni podlivi, locirane u predjelu glave, trupa i ekstremiteta, koje su nesporno zaživotne. Opisane povrede mogle su nastati u fizičkom sukobu sa jednom ili više osoba. Opisane povrede, pojedinačno i skupno su lake tjelesne povrede i ne mogu se dovesti u vezu sa smrtnom posljedicom”, piše u zaključku.

 

Lijevi očni kapak bio je otečen, na desnom je imao podliv, ali nije bilo rasklimanih i svježe izbijenih zuba. Na dlanovima i koljenima se vide posmrtna oštećenja nastala struganjem o tvrde objekte u vodi. Imao je nagnječenja na lijevoj strani čela, jagodicama i nosu, kao i podlive za koje je obducent napisao da su najvjerovatnije postmortalna oštećenja. Vrh jezika je bio između zuba.

 

Podlive je imao i na dlanovima, kuku i koljenima, ali nisu utvrđeni prijelomi kostiju.

 

Davidovo tijelo nakon šestodnevne potrage pronađeno je na ušću rječice Crkvene u Vrbas.

 

Policija je nakon toga organizovala pres-konferenciju na kojoj su ustvrdili da se radi o zadesnoj smrti, dok roditelji vjeruju da je mladić ubijen, a da policija prikriva počinioce tog zločina.

 

Osim roditelja, brojni građani Banje Luke, ali i drugih dijelova BiH sumnjaju u dosadašnje rezultate istrage, zbog čega svake večeri u 18 sati organiziraju okupljanja na Trgu Krajine u Banjoj Luci, ali i drugim gradovima, tražeći "Pravdu za Davida".

 

Davidova majka najavila je da će sutra objaviti i nalaz ponovne obdukcije rađene na zahtjev roditelja, a koju je obavio dr. Ivica Milosavljević, načelnik Odjeljenja za sudsku medicinu Instituta za patologiju i sudsku medicinu Vojno medicinske akademije iz Beograda. 

 

- Sutra nalaz sa VMA, pa ćete vidjeti zašto radimo ovo - navela je Radanović.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook