BRUTALNO UBISTVO SLEDILO REGION

Njene riječi odzvanjale sudnicom: Kako je sutkinja odgovorila ocu Davida Komšića na tvrdnju da se "sudi djetetu iz Bosne"?!

Hronika11.04.18, 10:28h

Njene riječi odzvanjale sudnicom: Kako je sutkinja odgovorila ocu Davida Komšića na tvrdnju da se
Iako su se mogli čuti pojedini komentari da je presuda preoštra, te da je Komšiću "suđeno zato što je dijete iz Bosne", što su poručili članovi njegove porodice, riječi sutkinje Mazalin žestoko su odjeknule sudnicom i stavile tačku na takve i slične komentare

 

 

Sutkinja Sanja Mazalin, koja je prije dva dana osudila Davida Komšića na 30 godina zatvora jer je ubio trudnu Kristinu Krupljan, zadavši joj 88 uboda nožem, nakon donošenja presude iznijela je i kratko obrazloženje iste, koju su prenijeli hrvatski mediji.


Iako su se mogli čuti pojedini komentari da je presuda preoštra, te da je Komšiću "suđeno zato što je dijete iz Bosne", što su poručili članovi njegove porodice, riječi sutkinje Mazalin žestoko su odjeknule sudnicom i stavile tačku na takve i slične komentare.    


"Kad se odmaknemo od stručnih objašnjenja, ovo je velika tragedija. Ovo je strahota. Tragedija je i što je tu mladu djevojku, koja je nosila još jedan život u sebi, života lišio jedan mladi čovjek. Taj čin je zavio u crno ne samo njenu i njegovu obitelj, već i cijelo društvo. Svaki ovakav zločin ostavlja tragove na sve nas. Živjeti u ovakvom društvo nitko ne želi.


Ako želimo pošten svijet, gdje nulta tolerancija nije samo slovo na papiru, onda trebamo reći da je ključna uloga roditelja da djecu odgajaju. A pogotovo tinejdžere, koje nije dobro preliberalno odgajati. Djeci je nužno postaviti granice. Kad svi uočimo neki problem, neku agresiju, nemojmo je ignorirati. Nemojmo zataškavati probleme. Probleme treba realno sagledati i reagirati.


U današnje vrijeme kad je uspjeh prihvatljiv jedino kad dolazi preko noći, mladima trebamo ukazivati na ono što je dobro i ispravno, na nužnost tolerancije prema različitim stavovima. Nikad ne tolerirajmo nasilje. Ni doma, ni u obitelji, ni na poslu, nigdje.


Došlo je do ozbiljnih anomalija u sustavu i ozbiljnih poremećenosti u društvu", zaključila je sutkinja obrazlaganje presude.


Hrvatski mediji su nakon presude Davidu Komšiću i stava sutkinje Mazalin ustvrdili da je ovim činom vraćena vjera u pravosuđe, Odnosno da je data nada da je pravda (iako u Hrvatskoj rijetko), ali ipak (bar danas) dostižna.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook