PREMIJERA 13. APRILA U FRANJEVAČKOM CENTRU NA GRBAVICI

Nana Fata Orlović ili Neka se čuju i vaši glasovi: Hasija Borić u predstavi o bosanskoj heroini

Kultura08.04.18, 09:45h

Nana Fata Orlović ili Neka se čuju i vaši glasovi: Hasija Borić u predstavi o bosanskoj heroini
Ovom premijerom Hasija Borić ujedno obilježava 40 godina umjetničkog rada, a u predstavi učestvuju učenici Srednje muzičke škole i Muzičke akademije u Sarajevu: Maira Isaković i Amila Baščelija, violine, te Svemir Tomić, solo pjevanje

 

Premijera predstave UDUK "EXILIUM" - "Nana Fata Orlović ili Neka se čuju i vaši glasovi", autorskog djela poznate bh. glumice Hasije Borić, održaće se 13. aprila, u 19:30 sati, u pozorišnoj dvorani Franjevačkog centra na Grbavici, Zagrebačka 18.


Ovom premijerom Hasija Borić ujedno obilježava 40 godina umjetničkog rada, a u predstavi učestvuju učenici Srednje muzičke škole i Muzičke akademije u Sarajevu: Maira Isaković i Amila Baščelija, violine, te Svemir Tomić, solo pjevanje. 


Dramaturg je Džejna Avdić, dok tekst, režiju, izbor muzike i scenografiju potpisuje Hasija Borić, kao i jednu od uloga u predstavi.

 

nana-fata-predstava


U osvrtu na ovu predstavu, ona je zapisala: 


"Mojim kćerima Hani i Ivani, ex voto


Prije nekoliko godina gledala sam na Baščaršijskim večerima monodramu jedne talijanske glumice, koja je sama napisala tekst o Srebrenici. Ja, bosanska glumica, sjedila sam u prvom redu i bilo me je stid.


Molila sam mnogobrojne pisce, reditelje i druge umjetnike da mi pomognu u realizaciji predstave o Srebrenici, ali se niko nije odazvao, osim ovih mladih ljudi koji su trenutno sa mnom u projektu. Zahvaljujem se i njima i njihovim profesoricama Marini Tomić i Belmi Alić, koji su ih preporučili. Obradovala me je činjenica da nismo svi zatrovani mržnjom i ispolitizirani i da mlada generacija ima čist odnos prema temi kojom se ova drama bavi.


Zašto baš Fata Orlović? Svaka srebrenička majka i svaka druga majka u Bosni i Hercegovini mogla bi biti tema nenapisanog romana, priče, drame ili pjesme. Lakše mi je bilo pisati o majci koja nije izgubila svoje dijete, nego o onima koje to jesu. Nana Fata Orlović je za mene heroina, jer, poput svih velikih heroina, vjeruje u univerzalnu ideju pravde, u Božju pravdu, koja je izvan zemaljske i spremna je za nju umrijeti. Ona i u najtežim životnim situacijama ismijava silu, mržnju, nacionalizam, fašizam, što je odlika samo najvećih.


Zahvaljujem se Franjevačkom međunarodnom studentskom centru, koji mi je darovao prostor i time omogućio da ova predstava bude izvedena. Četerdeset godina rada u teatru, četiri godine rađanja ove predstave nije malo, i mnoge stvari neka ostanu predmet šutnje".

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook