Općinski sud u Sarajevu donio presudu

Dragan Mektić mora isplatiti 3.500 KM Ružici Jukić, a on poručio: Nastavit ću da pričam o korumpiranim osobama

Front05.04.18, 18:59h

Dragan Mektić mora isplatiti 3.500 KM Ružici Jukić, a on poručio: Nastavit ću da pričam o korumpiranim osobama
Općinski sud također je obavezao Mektića da o svom trošku objavi izreku presude na Federalnoj TV, i portalima Oslobođenje, BNTV, Slobodna Bosna i Dnevno.ba u roku 30 dana

 

Općinski sud u Sarajevu donio je nepravosnažnu presudu po tužbi Ružice Jukić, potpredsjednice VSTV-a, koja je tužila ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića zbog klevete.

 

Sud je naložio ministru sigurnosti Draganu Mektiću da isplati potpredsjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VTSV) Ružici Jukić 3.500 maraka na ime nematerijalne štete uslijed klevete nanesene u emisiji „Pošteno“ Federalne TV, kao i drugim izjavama u medijima.

 

"Skandalozna presuda, nije pravosnažna i ja ću se žaliti. Ostajem pri svemu što sam rekao. To je skup nekompetentnih i korumpiranih neprofesionalaca koji su ovo pravosuđe doveli do toga da apsolutno ne postoji, država propada i jadna nam je pravda", kazao je Mektić.

 

Kako se navodi u presudi, koja je u posjedu Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), Mektić je obavezan da isplati i troškove postupka u iznosu od oko 1.200 maraka.

 

Općinski sud također je obavezao Mektića da o svom trošku objavi izreku presude na Federalnoj TV, i portalima Oslobođenje, BNTV, Slobodna Bosna i Dnevno.ba u roku 30 dana.

 

"I dalje se valja boriti protiv ovoga, da se što prije riješimo korumpiranih i kriminalizovanih ljudi. Ružice, neće propasiti pravosuđe, propast ćete vi koji ste doveli pravosuđe u ovu poziciju. Pravda kad-tad dođe i pobijedit će, samo vas neće biti u pravosuđu", naveo je Mektić.

 

Jukić je za BIRN BiH kazala da je zadovoljna presudom.

 

"Meni je bitno da je pravda i istina izašla na vidjelo", rekla je ona.

 

Jukić je tužila Mektića zbog uvreda koje je iznio ministar sigurnosti, poput onih da je “frizerka”, da je “nacionalista” i da “mrzi Srbe”, da je davala sugestije sutkinji Lejli Fazlagić i da joj je vršilac dužnosti glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić rodica.

 

Tokom postupka, Jukić je izjavila da je prije imenovanja u VSTV-u obnašala funkciju sudije Općinskog suda u Tuzli, te je negirala da je s Fazlić ikada razgovarala, da joj je Tadić rodica, da je radila kao frizerka, kao i da mrzi Srbe, kojih, kako je dodala, ima u svojoj porodici.

 

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Kantonalnom sudu u Sarajevu.

 

(Detektor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook