Prvi ovogodišnji ujed zmije

Građani se pozivaju na oprez: Zmija ugrizla muškarca dok je brao šparoge

Hronika05.04.18, 16:59h

Građani se pozivaju na oprez: Zmija ugrizla muškarca dok je brao šparoge
Prvi sunčani dani izmamili su zmije iz svojih staništa, stoga se svi pozivaju na oprez prilikom boravka u prirodi kako bi bilo što manje ovakvih nemilih događaja

 

U Grudama je zabilježen prvi ovogodišnji slučaj ugriza zmije.

 

Kako javlja portal GrudeOnline, neimenovanog muškarca iz ove opštine ugrizla je opasna riđovka (lat. Vipera berus), dok je brao šparoge.

 

Muškarac se nakon ugriza sam javio u Dom zdravlja Grude gdje je primio odgovarajuću terapiju, a nakon toga upućen je u SKB Mostar na Odjeljenje infektologije.

 

Na Klinici za infektivne bolesti muškarcu su dali svu specifičnu i simptomatsku terapiju, a budući da je njegovo opšte stanje bilo dobro pušten je na kućno liječenje.

 

Prvi sunčani dani izmamili su zmije iz svojih staništa, stoga se svi pozivaju na oprez prilikom boravka u prirodi kako bi bilo što manje ovakvih nemilih događaja.

 

Klinika za zarazne bolesti UKC Tuzla upozorava građane da dolaskom proljeća i toplijeg vremena zmije počinju izlaziti iz zimskog mirovanja, te savjetuju da se prilikom odlaska u prirodu poveća opreznost, saopćeno je ove ustanove.

 

Prof. dr. Sead Ahmetagić, načelnik Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla ističe da nije bilo prijavljenih slučajeva ujeda zmija, te da klinika raspolaže dovoljnim količinama seruma protiv ujeda, saopćeno je iz UKC Tuzla.

 

''Tokom prošle godine, prema njegovim riječima, na Kliniku za zarazne bolesti zbog ujeda zmija javilo se 12 pacijenata, od kojih je četvero bilo iz Tuzle. Stručnjaci ove klinike upozoravaju da građani prilikom izlaska u prirodu prilagode svoju odjeću i da nose dublju obuću i duge hlače.

 

Također ističu da je u slučaju ugriza zmije potrebno ukloniti odjeću s mjesta ugriza zbog otoka tkiva, te ranu ne isisavati, nego omogućiti slobodno oticanje krvi i pacijenta što prije dovesti do prve zdravstvene ustanove'', saopćeno je.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook