foto/ ko je nadležan, a ko odgovoran?

Šokirana Sarajka ujutro na parkingu zatekla polomljeno i izgrebano auto: Pogledajte šta su joj psi lutalice uradili!

Hronika04.04.18, 12:09h

Šokirana Sarajka ujutro na parkingu zatekla polomljeno i izgrebano auto: Pogledajte šta su joj psi lutalice uradili!
Ova sugrađanka požalila nam se na stanje u kojem je jučer ujutro zatekla svoje auto Renault Modus na parkingu u Prvomajskoj ulici u Švrakinom selu, gdje stanjuje, a i uvijek parkira vozilo

 

Problem pasa lutalica i njiihovog neadekvatnog zbrinjavanja u čitavoj BiH već je, nažalost, opće poznata stvar. Ali još je žalosnije kada ti isti psi napadnu čovjeka, takvih slučajeva je prethodnih godina bilo mnogo, a građanin ne zna ni kome da se obrati ni kako da dobije bilo kakvu odštetu.

 

Međutim, to nije sve, raspuštene životinje uzrokuju i mnoge druge probleme, a s jednim takvim problemom susrela se i Sarajka koja se DEPO Portalu obratila nakon što ju je nedavno iznenadio nemili prizor koji je zatekla ispred zgrade u kojoj živi. 

 

Naša sugrađanka požalila se na stanje u kojem je prekjučer ujutro zatekla svoje auto Renault Modus na parkingu u Prvomajskoj ulici, u naselju Švrakino selo, gdje stanuje, a i uvijek parkira vozilo. 

 

bahra-auto-1

 

- Ujutro me probudila komšinica i pozvala da brzom dođem i pogledam u kakvom stanju mi je auto. Kada sam izašla na parking, doživjela sam šok. Čitav prednji dio vozila tj. branik bio je polomljen, izgreban, pun otisaka šapa i zuba pasa koji su po noći napravili svu ovu štetu. ispričala je za DEPO Portal B.H. (ime i prezime poznato redakciji).

 

Kako kaže, potom je pozvala policiju kako bi riješila ovaj problem i saznala šta se desilo tokom noći?!

 

bahra-auto-3

 

Policajci nisu imali mnogo odgovora, osim što su također ustvrdili da se radi o psima, jer, kako su rekli, prošle godine se desilo sličan slučaj na Dobrinji gdje su psi ganjali mačku i na autu napravili štetu. No više od toga joj nisu mogli pomoći, jer to nije u njihovoj nadležnosti.

 

Poslije toga B.H se obratila i osiguravajućoj kući Aura, koja je napravila zapisnik. Nakon procjene stanja, ista kuća je donijela odluku da će u ime oštećene B.H. podnijeti tužbu nadležnoj općini u koju spada lokacija na kojoj se sve desilo, a u ovom slučaju to je sarajevska općina Novi Grad.

 

bahra-auto-4

 

- Teško je kad psi napadnu čovjeka, ne želim ovo uopće da poredim s tim, ali nije ti svejedno kada se ovako nešto desi... Najviše me brine što sam čula za slične slučajeve u kojima je oštećeni građanin uvijek izvukao deblji kraj jer se nikad ne zna ko je nadležan za procesuiranje ovakvih slučajeva, kaže vidno uzrujana sugrađanka za DEPO Portal.

 

Nadajući se, ipak, kakvoj takvoj odšteti, B.H. je odlučna da pravdu traži na sudu, a svoju tužbu uputi prema nadležnoj općini, koja bi u ovakvom i sličnim slučajevima trebala snositi odgovornost za štetu nanesenu građaninu koji na toj teritoriji živi. 

 

bahra-auto-5

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook