DEPO ISTRAŽIVANJE - EU INTEGRACIJE/ Projekt koji spaja ljude

Ovo je čudo: Od '92. nisam ga vidio, a bili smo zid do zida... Evo nas ovdje, 25 godina poslije, gledam ga preko balkona...

Hronika04.04.18, 15:25h

Ovo je čudo: Od '92. nisam ga vidio, a bili smo zid do zida... Evo nas ovdje, 25 godina poslije, gledam ga preko balkona...
Regionalni stambeni program uspostavljen je kako bi pružio trajna stambena rješenja za ranjive kategorije izbjeglica i raseljenih lica nakon sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije u periodu 1991.-1995. Program implementiraju Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora i Srbija, a većim dijelom ga finansiraju međunarodni donatori

 

Piše: Dina GANIBEGOVIĆ

 

Nasmijani Mujo Hamzić i Mirzana Rahimić izlaze na balkon svog novog stana. Sa balkona susjedne zgrade smiješi im se muškarac. On i Mujo silno se obradovaše jedan drugome. 
 

- Ovo je čudo - govori uzbuđeno Mujo i nastavlja - prije 25 godina, Esmudin i ja smo živjeli u Zvorniku u dvije, baš ovako zalijepljene kuće, zid do zida. Od početka rata, od devedeset druge, nisam ga vidio. Evo nas ovdje, 25 godina poslije, opet zid do zida...


Balkoni su blizu, zidovi dviju zgrada jedan su uz drugi, dva čovjeka se rukuju. Ovo je dirljiva ljudska priča o prvim komšijama iz Zvornika koje je ratna sudbina razdvojila '92. godine.
 

Mujo, Mirzana i Emsad su izbjeglice i korisnici su programa Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u BiH, te su dobili ključeve novih stanova smještenih u zgradi izgrađenoj u tuzlanskom naselju Ši Selo, u okviru Regionalnog stambenog programa u Bosni i Hercegovini, te se na taj način nakon toliko godina ponovo zbližili.
 

Regionalni stambeni program uspostavljen je kako bi pružio trajna stambena rješenja za ranjive kategorije izbjeglica i raseljenih lica nakon sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije u periodu 1991.-1995. Program implementiraju Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora i Srbija, a većim dijelom ga finansiraju međunarodni donatori.

 

semiha-borovac
Ministrica Semiha Borovac sa stanarima: Na javne pozive koje su Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i entitetska ministarstva raspisali u okviru RSP prijavilo se 26.480 porodica.

ZBRINJAVANJE IZBJEGLIH I RASELJENIH OSOBA: Kako su pojasnili iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH na čijem čelu je ministrica Semiha Borovac, Državni projekat stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa za cilj ima osigurati stambeno zbrinjavanje u BiH za 5.400 porodica ili 14.000 izbjeglih i raseljenih osoba. 
 

- Ukupna vrijednost projekta za BiH je 101 milion eura. Učešće Bosne i Hercegovine iznosi oko 15 miliona eura, a  najveći dio troškova finansira se iz multidonatorskog Fonda Reginalnog stambenog programa kojim upravlja Razvojna banka Vijeća Evrope. Glavni donator programa je Evropska Unija, a značajne novčane kontribucije osigurale su vlada Sjedinjenih Američkih Država, kao i vlade Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske itd. Snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat ujedinjenih naroda za izbjeglice - UNHCR i Organizacija za sigurost i saradnju u Evropi - OSCE - navode iz Ministarstva.

 

TRAJNA STAMBENA RJEŠENJA ZA RANJIVE KATEGORIJE: Do sada je za ovaj program obezbijeđeno 284 miliona eura, od čega je EU izdvojila 232 miliona, a ostali donatori 52 miliona eura. Regionalnim stambenim programom je predviđeno stambeno zbrinjavanje oko 74.000 osoba ili 27.000 domaćinstava, a ukupna vrijednost programa je procijenjena na 584 miliona eura u periodu od pet godina. 

 

jamila-milovic-halilovic
Jamila Milović-Halilović, glasnogovornica Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH: Evropska unija je spremna u budućnosti razmatrati pripremu novog programa zasnovanog na potrebama - "Program integracije BiH", nakon sprovođenja temeljne i detaljne procjene potreba, sagledavajući sve aspekte koji se trebaju riješiti, odnosno stambeno zbrinjavanje, pristup zdravstvu, obrazovanju, pravnim uslugama, registraciji, a sve uz poštivanje rigoroznih kriterija ranjivosti.

- Regionalni stambeni program u BiH je počeo 2013. godine i očekuje se da će osigurati trajna i održiva stambena rješenja za više ranjivih kategorija izbjeglica i interno raseljenih lica i povratnika, bilo u njihovim mjestima porijekla (3.820 porodica), mjestima raseljenja (1.500 porodica) ili u okviru institucija sistema socijalne zaštite (80 porodica). Sve u svemu, 5.400 domaćinstava (ili 14.000 osoba) će biti zbrinuto. Pored toga što obezbjeđuje stambena rješenja u regionu, Regionalni stambeni program unaprjeđuje i regionalnu suradnju, pojasnila je glasnogovornica Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH Jamila Milović-Halilović, te dodala da sveukupna podrška Regionalnom stambenom programu u BiH do danas iznosi 49 miliona eura.
.

Za uspješnu realizaciju ovog programa do sada u je Bosni i Hercegovini odobreno pet potprojekata:

 
Potprojekat 1 – Opskrba građevinskim materijalima za 20 porodica i pomoć za 150 porodica u rekonstrukciji po principu 'ključ u ruke'; 

Potprojekat 2 – Obezbjeđivanje stambenih rješenja za 780 domaćinstava za povratak i reintegraciju ili lokalnu integraciju u BiH; 

Potprojekat 3 – Izgradnja 512 stanova u 19 općina širom zemlje; 

Potprojekat 4 – Rekonstrukcija 435 porodičnih kuća za povratak izbjeglica i interno raseljenih lica i izgradnja 45 porodičnih kuća za lokalnu integraciju interno raseljenih lica u BiH; 

Potprojekat 5 – Izgradnja/obnova 50 porodičnih kuća za lokalnu integraciju i izgradnja/obnova 500 porodičnih kuća za povratak izbjeglica i interno raseljenih lica u BiH.
 

OBUHVAĆENO 76 LOKALNIH ZAJEDNICA: Na javne pozive koje su Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i entitetska ministarstva raspisali u okviru RSP prijavilo se 26.480 porodica. Od tog broja 17.600 prijava odnosi se na povratak i reintegraciju izbjeglih osoba iz BiH koje borave u zemljama regiona, te povratak raseljenih osoba unutar BiH. Oko 8.000 prijava odnosi se na stambeno zbrinjavanje i integraciju u BiH kroz izgradnju kuća u mjestima raseljenja ili dodjelu stanova o modelu neprofitnog socijalnog stanovanja.
 

Do kraja protekle, 2017. godine, završena je izgradnja 399 kuća i  tri višestambene zgrade sa ukupno 35 stanova.
 

U 2018. godini planiran je završetak obnove i izgradnje oko 1.200 stambenih jedinica, od čega 770 kuća i 430 stanova u višestambenim zgradama.

 

Do sada je obuhvaćeno 76 lokalnih zajednica sa kojima su potpisani ugovori o saradnji. Do kraja 2020. godine, do kada je produžena implementacija RSP-a, planirano je uključenje oko 50 dodatnih općina i gradova. Dakle, Državni projekat stambenog zbrinjavanja u okviru RSP provodi se na cjelokupnom području BiH.
 

POZITIVNI PRIMJER IZ TUZLE: U Tuzli je do sada je izgrađena zgrada sa 20 stanova, useljena je u decembru 2017. godine. 
 

- Stanari zgrade su raseljena lica koja su u našem gradu živjela u individualnom ili alternativnom smještaju kojima će se, u budućem periodu, kroz Projekat podrške održivoj (re)integraciji pružiti pomoć u integraciji u naš grad, prije svega u oblasti poljoprivredne proizvodnje, proizvodno-uslužnih i zanatskih djelatnosti. Sličan prijekat smo realizirali i u 2016. godini (16 stanova), ali izvan pomenutog Regionalnog stambenog projekta tj. sa orgnizacijom Hilsfwerk - pojasnio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, te dodaje da je ovaj projekat čija je vrijednost 2.580.000,00 KM, sa učešćem Grada Tuzla od oko 500.000,00 KM, veoma dobar i izazovan, iz razloga što Grad Tuzla kroz stambeno zbrinjavanje pomaže raseljenim licima kvalitetnu integraciju u lokalnoj zajednici. 

 

jasmin-imamovic
Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle: Važnost ovoga projekta je dugoročna, jer se njime stvara sasvim novi stambeni fond socijalnih, ranije društvenih stanova.

 

- Učešće Grada u ovom projektu je, ne samo kroz novčana sredstva koja se obezbjeđuju u Budžetu već i kroz obezbjeđenje građevinskog zemljišta, izrade projektne dokumentacije, dozvola, tehničkog prijema itd. Određene, također vrijedne, benefite ima i domicilno stanovništvo ovih mjesnih zajednica, tako da su u zgradi u Ši Selu obezbijeđene prostorije za Mjesnu zajednicu i ambulantu, dok je u Mjesnoj zajednici Solina predviđena izgradnja obdaništa. Važnost ovoga projekta je dugoročna, jer se njime stvara sasvim novi stambeni fond socijalnih, ranije društvenih stanova - pojašnjava Imamović dodatne prednosti ovog projekta.

 

U ovoj godini u toku je realizacija i drugog dijela Regionalnog stambenog projekta, izgradnja 34 stana u dvije lamele na lokalitetu u Solini. 
 

- Do sada je urađena projektna dokumentacija, urbanistička i građevinska dozvola i privremene saglasnosti za priključke. Raspisan je Javni poziv za odabir korisnika koji je otvoren do 30.03.2018. godine. Početak izgradnje zgrade sa 34 stana u naselju Solina, kao i useljenje korisnika planirano je u 2018. godini - kaže Jasmin Imamović.
 

Treba napomenuti da, pored izgradnje novih stambenih jedinica Regionalnim programom stambenog zbrinjavanja u BiH-Podprojekat RSP-2. talas planirana je izgradnja četiri stambene jedinice (kuće) za povratnike iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore u vrijednosti od 200.000,00 KM, a učešće Grada je u izdavanju potrebne dokumentacije i izradi potrebne infrastrukture. U ovom projektu Gradska uprava je uradila sve saglasnosti, urbanističku i građevinsku dozvolu, odabrala nadzor nad izvođenjem radova, dok je Federalno ministarstvo pripremilo tendersku dokumentaciju za raspisivanje javnog poziva za odabir izvođača radova. Ovim Projektom se planira povratak četiri porodice i realizuje se na području Mjesne zajednice Požarnica. 

 

sinisa-milic
Siniša Milić, gradonačelnik Brčko Distrikta: Projekat u velikoj mjeri pomaže Brčko distriktu BiH, jer samim učešćem u finansiranju ovih i sličnih projekata lokalnoj zajednici je data znatna podrška u obezbjeđenju trajnog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih lica.

ZNAČAJNA PODRŠKA I BRČKO DISTRIKTU: I Brčko je jedna od općina u kojoj je realizovan dio projekta u okviru Regionalnog Stambenog Programa u BiH. Naime, Brčko distrikt BiH je obezbijedio lokaciju za izgradnju višeporodične stambene zgrade sa osam stanova, obezbijedio odobrenje za građenje i planirao sredstva u iznosu od 35.000,00 KM za priključke izgrađenog objekta na infrastrukturu, navode za DEPO Portal iz ureda gradonačelnika Brčko Distrikta BiH Siniše Milića

 

Kada je u pitanju nastavak ovog projekta, Brčko distriktu BiH dodijeljena je još jedna izgradnja identične višeporodične stambene zgrade sa osam stanova i u fazi je ugovaranja projektne dokumentacije.

 

Komisija za odabir korisnika je u fazi definisanja konačne liste korisnika, a kriteriji za odabir definisani su podzakonskim aktima donesenim od strane Ministrice za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

 

U okviru podprojekta za individualno stanovanje, Brčko distriktu BiH su dodijeljena sredstva za izgradnju 15 stambenih objekata.


- Projekat u velikoj mjeri pomaže Brčko distriktu BiH jer samim učešćem u finansiranju ovih i sličnih projekata lokalnoj zajednici je data znatna podrška u obezbjeđenju trajnog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih lica - ističu iz Odeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Vlade Brčko distrikta BiH.

 

PROJEKT SE NASTAVLJA I U NAREDNOM PERIODU: Kako ističu iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, u skladu sa Revidiranom strategijom BiH za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma koju je usvojila Parlamentarna skupština BiH skupa sa Okvirnim programom povratka izbjeglica i raseljnih osoba u BiH, suštinsko okončanje procesa održivog povratka u BiH odvijaće se sistematski, fazno i harmonično na cjelokupnom području BiH, a sve izbjeglice, raseljene osobe i povratnici koji ispunjavaju zakonom propisane kriterije, odnosno uslove za dobivanje pomoći za obnovu i povratak, biće uključene u program.

 

- Postoji iskazano političko opredjeljenje i spremnost na svim nivoima vlasti, kao i relevantnih međunarodnih aktera da se odredbe Aneksa VII. DMS provedu u cijelosti i okončanje problematike dugotrajnog raseljenja gotovo je isključivo uslovljeno izdvajanjem potrebnih sredstava  u ove svrhe. Stoga, mi vjerujemo da će se podrška međunarodne donatorske zajednice u ovom pravcu nastaviti, bilo da se radi o produženju Regionalnog stambenog programa, bilo da se radi o bilateralnoj pomoći, koja u najvećoj mjeri dolazi od Evropske Unije kroz instrumente pretpristupne pomoći (IPA) - zaključuju iz Ministarstva.

 

kljucevi-stanova
Iz EU naglašavaju da je potrebno početi planirati izlaznu strategiju za Regionalni stambeni program kako bi se osigurala održivost dosadašnjih ulaganja, te zato što se u okviru programa ne može pomoći svim porodicama kojima je pomoć potrebna.


DODATNIH 84 MILIONA EURA OD EU:  Evropska unija spremna je da pomogne BiH u, kako ističu, reagovanju na izuzetne izazove sa mogućim budućim revidiranim Regionalnim stambenim programom.

 

Naime, na 14. sastanku Skupštine donatora Regionalnog stambenog programa, koji je održan prošle godine u Parizu, EU je potvrdila da će obezbijediti dodatnih 84 miliona eura koji će biti dodijeljeni tokom 2017./2018. Tom prilikom, EU je najavila da bi do sredine 2018. trebao biti pripremljen regionalni plan za put ka naprijed.
 

- EU nastavlja da naglašava potrebu za konsolidovanim korisničkim podacima, sakupljajući informacije prikupljene na svim administrativnim nivoima kako bi se kreirao ažurirani status o stanju interno raseljenih lica i izbjeglica. Također, potrebno je početi planirati izlaznu strategiju za Regionalni stambeni program kako bi se osigurala održivost dosadašnjih ulaganja, te zato što se u okviru programa ne može pomoći svim porodicama kojima je pomoć potrebna. Ova strategija bi također bila korisna kako bi se iskomunicirao opseg Regionalnog stambenog programa (trajanje programa, raspoloživa finansijska sredstva, broj korisnika). Evropska unija je spremna u budućnosti razmatrati pripremu novog programa zasnovanog na potrebama - "Program integracije BiH", nakon sprovođenja temeljne i detaljne procjene potreba, sagledavajući sve aspekte koji se trebaju riješiti, odnosno stambeno zbrinjavanje, pristup zdravstvu, obrazovanju, pravnim uslugama, registraciji, a sve uz poštivanje rigoroznih kriterija ranjivosti - naglasila je u razgovoru za DEPO Portal Milović-Halilović.

 

Prethodne EU reportaže čitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook