foto/ nakon napada na građanina u tramvaju u sarajevu

Najavljene nove mjere u javnom prevozu: Sa 'panik tasterom' vozač odmah alarmira dispečera i policiju...

Hronika03.04.18, 17:00h

Najavljene nove mjere u javnom prevozu: Sa 'panik tasterom' vozač odmah alarmira dispečera i policiju...
U ovu svrhu, resorno ministarstvo je planom nabavki za ovu godinu planiralo finansijska sredstva

 

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo (KS) namjerava poboljšati sigurnost u vozilima javnog gradskog prevoza kontrolisanom i elektronskom naplatom karata.

 

Uspostavit će se i sistem nadzora i upravljanja javnim gradskim prevozom, što će značiti i ugrađivanje "panik tastera" u vozilima, čime će vozač odmah alarmirati dispečera i policiju.

 

"Sistem upravljanja saobraćajem mora da prati svako vozilo na liniji u realnom vremenu, vrijeme odziva maksimalno dvije sekunde. Praćenje rada vozila u saobraćaju se vrti u disperčerskom centru operatera na velikom panelu. Dispečer ima mogućnost slanja SMS poruke pojedinom vozaču ili svim vozačima. SMS poruka se prikazuje na ekranu vozačkog računara i prilikom dolaska poruke mora imati zvučni signal. Vozač preko računara mora imati dolaska poruke mogućnost obavještavanja dispečera i policije u slučaju incidentnih situacija "panik taster". Dispečer na posebnom ekranu putem postavljenih video kamera prati situaciju i na stajalištima. U slučaju potrebe dispečer može na displejima za obavještavanje putnika na stajalištima proslijediti određene informacije", navedeno je u odgovoru na inicijativu Marija Vukasovića, zastupnika Naše stranke (NS) u Skupštini Kantona Sarajevo (KS).

 

 U ovu svrhu, resorno ministarstvo je planom nabavki za ovu godinu planiralo finansijska sredstva.

 

skupstina-ks

skupstina-ks-2


Vukasović je kao razlog za inicijativu naveo nedavni fizički napad metalnim palicama na građanina u tramvaju, koji je pokušao odbraniti drugu osobu od krađe i pri tome zadobio povrede glave.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!