Borba za prava povratnika u manjem entitetu

Formiran probosanski politički blok 'Zajedno za BiH': Dogovoren zajednički nastup na izborima u oktobru

Front28.03.18, 15:17h

Formiran probosanski politički blok 'Zajedno za BiH': Dogovoren zajednički nastup na izborima u oktobru
Deset političkih subjekata usaglasilo je principe zajedničkog nastupa i djelovanja na izborima 2018. godine. Utvrđen je i zvaničan naziv buduće koalicije koji nosi naziv 'Zajedno za Bosnu i Hercegovinu'

 

U Srebrenici je danas održan sastanak koordinacijskog tijela probosanskohercegovačkih stranaka (SDA, HDZ 1990, HSP BiH, Hrvatska stranka prava, Posavska stranka, Stranka za BiH, Hrvatski blok BiH, Bošnjački pokret, Pokret Odgovor, Bosanskohercegovačka patriotska stranka i druge stranke sličnih opredjeljenja).

 

Na sastanku su usaglašeni principi i dogovoren zajednički nastup na izborima koji će biti održani u oktobru.

 

"Deset političkih subjekata usaglasilo je principe zajedničkog nastupa i djelovanja na izborima 2018. godine. Utvrđen je i zvaničan naziv buduće koalicije koji nosi naziv 'Zajedno za Bosnu i Hercegovinu'. Buduća koalicija je izrazila privrženost univerzalnim vrijednostima ljudskih prava i građanskih sloboda kao osnovnih koji će voditi borbu za prava povratnika Bošnjaka i Hrvata u manjem entitetu. Predstavnici deset političkih subjekata posjetili su i Memorijalni centar Potočari gdje su odali počast žrtvama genocida u Srebrenici te su naglaslili da je temeljna ljudska i moralna zadaća progresivne politike u ovom dijelu BiH čuvanje istine o genocidu i ratnim zločinima, te zaštita prava i dostojanstva žrtava", rekao je Adil Osmanović, koji je predsjedavao današnjim sastankom.

 

Učesnici na današnjem sastanku nisu razgovarali o budućim kandidatima na zajedničkoj listi.

 

"Nismo o tome razgovarali. Mi smo postavili principe da svih ovih deset političkih subjekata moraju da predlože kandidate koji će biti respektabilne osobe koje mogu da iznesu ovaj projekat i koje mogu da obezbijede najveći broj glasova. O imenima kandidata za predsjednika Republike Srpske nismo razgovarali danas", rekao je Osmanović koji je dodao da je koalicija "Zajedno za Bosnu i Hercegovinu" otvorena i za druge političke stranke koje su sličnih principa i pogleda u vođenju politike u bh. entitetu Republici Srpskoj.

 

Sejfudin Tokić je rekao da je na današnjem sastanku utvrđen princip da osobe koje će biti na kandidatskim listama moraju da prije svega žive u Republici Srpskoj.

 

"Kandidati moraju da žive ovdje i osjećaju sve one tegobe koje stanovništvo doživljava u manjem entitetu", rekao je Tokić.

 

Lider pokreta "Odgovor" Ćamil Duraković je rekao da su sada postali dio tima koji će usaglašavati principe. Dodao je da je rekao kako će biti kandidat za predsjednika RS-a prije današnjeg sastanka.

 

"Ćamil Duraković neće biti individualna prepreka u ovom projektu koji je u interesu svih građana. Prije svega vođeni iskustvom življenja ovdje mi znamo gdje su problemi s kojima se susreću povratnici. Drago nam je da je ova koalicija multietnička, da su Hrvati u ovom bloku. Mi želimo postati nova politika gdje će se uvažavati naše mišljenje i gdje ćemo biti relevantni", rekao je lider pokreta "Odgovor" Ćamil Duraković.

 

Mijo Perković, ispred HDZ 1990, je pozvao preostale stranke s hrvatskim predznakom koje djeluju u Republici Srpskoj da se pridruže ovom bloku s ciljem "ostvarivanja što boljih rezultata na izborima u oktobru".

 

Učesnici sastanka su prije održavanja sastanka posjetili Memorijalni centar Potočari, te položili cvijeće i odali počast žrtvama genocida u Srebrenici.

 

(Anadolija/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook