Denis Zvizdić potvrdio

Jedan od najvećih avioprevoznika u svijetu planira pokretanje aviokompanije u BiH

Biznis Klub27.03.18, 18:10h

Jedan od najvećih avioprevoznika u svijetu planira pokretanje aviokompanije u BiH
Međunarodni aerodorom Sarajevo ima otprilike milion putnika godišnje, a tu postoje i drugi aerodoromi kao što su Tuzla, Banja Luka, Bihać, Mostar… koji mogu biti i za putnike i za robe za kargo prevoz

 

Turkish Airlines bi mogao pomoći pokretanje aviokompanije u BiH, izjavio je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH. 

 

Zvizdić je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) govorio o najavljenoj posjeti turskog premijera Binalija Yildirima Bosni i Hercegovini. Istakao je kako je ona još jedan pokazatelj dobrih prijateljskih, političkih, društvenih, kulturnih i ekonomskih odnosa BiH i Turske te da će u fokusu posjete biti upravo ekonomska pitanja.

 

“U fokusu razgovora će upravo biti ekonomska pitanja, čitav spektar različitih sektora koji mogu biti interesantni za investitore iz Turske i, svakako, naše prezentacije modela i načina na koji želimo da privučemo turske investicije i turske investitore da ulažu u BiH. S druge strane, razgovarat ćemo i o različitim modelima povećanja obima naše trgovinske razmjene, koja ide uzlaznom linijom. Moram reći da u posljednjih petnestak godina ona je povećana četiri puta i već sada prelazi 600-650 miliona dolara, sa iskrenim očekivanjima, namjerama i vrlo realnim šansama da do kraja 2019. godine ta razmjena bude na nivou od milijarde dolara”, navodi Zvizdić.

 

Ističe je i kako postoji čitav spektar sektora za koje turski investitori mogu biti zainteresirani, među kojima su obnovljivi izvori energije, namjenska industrija, turizam, saobraćaj, transportna infrastruktura i slično.

 

Tu su, dodao je, i očekivanja da će FBiH stvoriti pretpostavke koje bi ponovo mogle pobuditi interes turske aviokompanije da se veže za BiH, da eventualno jednu svoju kćerku firmu etablira u BiH.

 

“I da ponovo u BiH obnovimo domaću aviokompaniju, s obzirom na potrebu da kreiramo što više destinacija sa kojima Sarajevo može biti povezano. Međunarodni aerodorom Sarajevo ima otprilike milion putnika godišnje, a tu postoje i drugi aerodoromi kao što su Tuzla, Banja Luka, Bihać, Mostar… koji mogu biti i za putnike i za robe za kargo prevoz. Ali, posebno kapaciteti Aerodoroma Sarajevo mogu biti značajno uvećani i za tako nešto nam treba jedan avioprevoznik koji zaista ima svjetski renome, a to je Turkish Airlines koji je uvijek unutar pet ključnih avioprevoznika svijeta”, kazao je Zvizdić.

 

(Anadolija/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook