Neuspješan pokušaj ujedinjenja ljevice

Sastanak doživio fijasko: GS i DF bez konkretnih zaključaka, pozvali SDP da ponovo razmisli o saradnji

Front21.03.18, 14:05h

Sastanak doživio fijasko: GS i DF bez konkretnih zaključaka, pozvali SDP da ponovo razmisli o saradnji
Đonlagić je kazao kako argumentacija SDP-a da prijedlog DF-a o ujedinjenju ljevice podrazumijeva gašenje stranaka nije tačan, te je još jednom pozvao sve građanske stranke da sjednu i dogovore se oko zajedničkog nastupa na izborima
 
U Sarajevu je održan sastanak na inicijativu Demokratske fronte, na kojem je jedina tema trebala biti ujedinjenje ljevice u BiH. No, sastanak je i prije početka doživio pravi fijasko, s obzirom na to da su iz SDP-a i Naše stranke otkazali učešće, jer su smatrali prijedlog DF-a potpuno neozbiljnim.
 
 
Podsjetimo, u prijedlogu koji je iznio DF o ujedinjenju ljevice i koji ima sedam tačaka, predlaže se formiranje nove političke stranke. Kako su predložili u DF-u, taj novi, ujedinjeni politički subjekt, koji bi činili SDP, DF, Naša stranka i Građanski savez, dobio bi novo ime, grb, zastavu i logo, koji bi proizlazili iz socijaldemokratske ideje i tradicije.
 
 
Nijedan od predsjednika ovih stranaka nije se pojavio. Na današnjem sastanku u centrali DF-a ispred Građanskog saveza prisutni su bili Emir Suljagić, Elma Karišik i Ozren Blagovčanin, dok su DF predstavljali Milan Dunović i Dženan Đonlagić.
 
 
Predstavnici Građanskog saveza i DF-a dali su izjave za medije u kojima su izrazili žaljenje što se na ovaj sastanak nisu odazvali i predstavnici SDP-a i Naše stranke. 
 
 
Đonlagić je kazao kako argumentacija SDP-a da prijedlog DF-a o ujedinjenju ljevice podrazumijeva gašenje stranaka nije tačan, te je još jednom pozvao sve građanske stranke da sjednu i dogovore se oko zajedničkog nastupa na izborima. 
 
 
No, nakon pitanja novinara kako bi taj zajednički nastup trebao izgledati, postalo je jasno da ovaj blok stranaka nema nikakvu predstavu niti ideju.
 
 
Naime, novinari su pitali kako će se stranke dogovoriti oko zajedničkog kandidata za Predsjedništvo, kada je već jednostrano, i to preko medija, kandidaturu objavio Željko Komšić (DF).
 
 
Đonlagić je kazao kako to ne bi trebalo biti sporno, te da DF nema ništa protiv da i SDP ima svog kandidata koji bi mogao pobijediti na izborima.
 
 
No, Emir Suljagić je rekao kako GS smatra da bi ove četiri stranke trebale imati samo jednog kandidata kojeg bi zajedno izabrale.
 
 
- Uvjeren sam da ćemo imati zajedničke liste jer samo tako možemo pobijediti nacionalističke stranke. Da je dobro imati četiri, SDA bi ih imala, zato mislim da mi trebamo napraviti zajedničku, jer je to jedini način da osvojimo vlast – kazao je Suljagić, dodajući da poziva SDP da odredi vrijeme i mjesto idućeg sastanka.
 
 
Đonlagić je istaknuo kako je za DF prihvatljiv skoro svaki scenario osim onih koji bi pomogli da se u Predsjedništvu BiH nađu kandidat SDA, Dragan Čović i Milorad Dodik.
 
 
- To treba biti naš politički cilj, a za sve drugo smo otvoreni i spremni razgovarati. Pozivamo i SDP i Našu stranku da sjednemo za isti sto - rekao je Đonlagić.
 
 
(Avaz, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook