VIDEO/ BH. LJEVICA U KOŠMARU, A JAVNOST NAGAĐA

Nije još sve propalo: Vraća li se Lagumdžija u igru? Da li bi stari dvojac Lagumdžija - Komšić bio pun pogodak?!

Front20.03.18, 21:47h

Nije još sve propalo: Vraća li se Lagumdžija u igru? Da li bi stari dvojac Lagumdžija - Komšić bio pun pogodak?!
Različite špekulacije kruže. Od toga da je čak jedna od opcija da se i Zlatko Lagumdžija vrati u igru. U određenim krugovima SDP-a tvrde da bi dvojac Lagumdžija-Komšić bio pun pogodak

 

 

Šansa za lijevo orijentisane stranke na narednim izborima je velika. Većina analitičara i poznavalaca političke scene u BiH smatra da je jedina šansa za ljevicu na izborima u oktobru zajednički nastup, inače će nacionalne stranke i ovaj put uvjerljivo pobijediti.


Nakon što je SDP odbio prijedlog DF-a o jedinstvenoj stranci ljevice, postoji još uvijek značajan broj onih koji vjeruju da nije sve propalo za zajednički nastup na izborima. U strankama ljevice moraju prepoznati trenutak, prevazići vlastite animozitete i krenuti s radom. Ideja o ujedinjenju je jedina realna opcija.


– Mislim da je najbolje rješenje za ljevicu u ovom trenutku, budući da nije vrijeme zbog objektivnih razloga, realizovati ujedinjenje tih partija. Najbolje rješenje je potpisati predizborni jaki savez na jakim programskim osnovama ili formirati zajedničke liste gdje je to neophodno i gdje je to moguće, tvrdi analitičar Enver Kazaz.


Transformacija ljevice je počela u prethodnoj godini. Određene promjene nabolje bile su vidljive. Međutim, godina nerada je rezultirala različitim djelovanjem.


– Nije to pitanje šanse nego odgovornosti i obaveze da sve snage uspostave i organizuju jedan zajednički front odbrane građanskih vrijednosti u odnosu na ove stranke na vlasti, tvrdi federalni zastupnik Dennis Gratz.


– Za godinu i po dana malo je urađeno i ova kriza koja je sada, ovih dana, izašla u javnost je samoproizvedena kriza, poručuje profesor međunarodnih odnosa Neven Anđelić.


Različite špekulacije kruže. Od toga da je čak jedna od opcija da se i Zlatko Lagumdžija vrati u igru. U određenim krugovima SDP-a tvrde da bi dvojac Lagumdžija-Komšić bio pun pogodak.


– Takvom vrstom spinova želi se onemogućiti bilo kakva transformacija ljevice, ali i samog rukovodstva SDP-a, smatra Kazaz.


Malo je vremena ostalo. Ljevica još ima šansu ponuditi biračima sve ono što su im vladajući oduzeli.


– Koliko smatram da je odluka gospodina Komšića o objedinjavanju i sjedinjavanju u ovom trenutku nerealna iz različitih razloga, toliko podržavam njegovu odluku gdje je i on javno iskazao da je spreman da napravi određene ustupke, da svi napravimo određene ustupke, tvrdi Dennis Gratz.


– Nenacionalisti moraju doći do čvrstog dogovora, moraju formirati zajednički tim. Toga su izgleda postali svjesni, smatra Anđelić.


– Nikada nije bilo bolje vrijeme za lijeve političke stranke, nekoliko je tu bitnih događaja, kao što su protesti boraca koji pokazuju da su socijalna pitanja presudna, smatra Kazaz.


– Odbili su inicijativu, ali su ostavili pruženu ruku. Imam utisak da se i iz DF ta pružena ruka želi prihvatiti. Sad je samo stvar da se sačuva obraz i jednih i drugih.


A obraz mogu sačuvati samo iskrenim ciljem i programom. Vratiti se ideji običnog malog čovjeka i samo radom obezbijediti istinski bolji život. Fotelje, pozicije, ostaviti iza, a čovjeku vratititi dostojanstvo. To je šansa koju ljevičari moraju iskoristiti i obećanja ispuniti.

 

Pogledajte prilog TV1...

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook