Raspisan konkurs za 300 novih policajaca

Dodik pravi entitetsku vojsku: U RS-u skoro osam hiljada policijskih službenika, a svi će imati duge cijevi!

Hronika19.03.18, 19:04h

Dodik pravi entitetsku vojsku: U RS-u skoro osam hiljada policijskih službenika, a svi će imati duge cijevi!
U pripremi su izmjene i dopune Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS-a, prema kojima će biti predviđena mogućnost organiziranja i regrutacije rezervne policije. Brojka od 8.000 policajaca u entitetu RS bi u praksi značila da će taj entitet biti među vodećim evropskim regijama prema broju policajaca

 

Bosanskohercevogački entitet Republika Srpska (RS) se bliži brojci od 8.000 policijskih službenika, što je cilj kojeg je najavio predsjednik tog entiteta Milorad Dodik, kazavši da će svaki od 8.000 policajaca imati po jednu dugu cijev.

 

Prema podacima iz prošle godine, u entitetskoj policiji je bilo zaposleno 6.906 osoba, a ministar unutrašnji poslova entiteta RS Dragan Lukač je potpisao danas objavljeni konkurs za prijem 300 novih policajaca, prenosi Faktor.

 

Radi se o konkursu za upis kadeta XX klase policijske obuke u Policijskoj akademiji Banja Luka, sa kojima će MUP RS-a zaključiti posebni ugovor o reguliranju međusobnih obaveza, kojim će se, između ostalog, kadeti obavezati da će po završetku osnovne policijske obuke obavljati poslove policijskog službenika najmanje pet godina u organizacionim jedinicama MUP-a.

 

Na konkurs se mogu prijaviti fizički i psihički zdrave osobe starosti od 18 do 27 godina sa završenim najmanje IV stepenom stručne spreme, a rok za prijavu ističe za 15 dana. Nastavni proces policijske obuke, navodi se, trajat će 13,5 mjeseci.

 

U pripremi su izmjene i dopune Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS-a, prema kojima će biti predviđena mogućnost organiziranja i regrutacije rezervne policije. Brojka od 8.000 policajaca u entitetu RS bi u praksi značila da će taj entitet biti među vodećim evropskim regijama prema broju policajaca. Njih 651 će voditi računa o sigurnosti 100.000 građana. Poređenja radi, u Belgiji, koja se nerijetko suočava sa ozbiljnim terorističkim prijetnjama i napadima, na 100.000 stanovnika ide 412 policijskih službenika. U cijeloj BiH je na 100.000 stanovnika angažirano 436 policajaca.

 

Inače, MUP RS-a će samo u ovoj godini na javne nabavke potrošiti 13,9 miliona KM.

 

(Faktor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook