VIDEO/ Završena sjednica Predsjedništva SDA

Mirsad Kukić izbačen iz stranke, traži se razrješenje Amira Zukića sa pozicije generalnog sekretara SDA

Front16.03.18, 18:44h

Mirsad Kukić izbačen iz stranke, traži se razrješenje Amira Zukića sa pozicije generalnog sekretara SDA
I pored neprestanih opstrukcija i blokada, koje su dolazile čak i od onih koji su dio vladajuće koalicije, vlast pod vodstvom SDA ispunjava najvažnija obećanja za građane ove zemlje, a to je na prvom mjestu zapošljavanje, kazao je Osmanović

 

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) je usvojilo odluku o formiranju Glavnog operativnog izbornog štaba za predstojeće izbore na čijem čelu će biti Asim Sarajlić te su donijeli odluku o isključenju Mirsada Kukića iz stranke. Istovremeno je upućen prijedlog Glavnom odboru stranke da razriješi Amira Zukića sa pozicije generalnog sekretara stranke, javlja Faktor.ba.

 

- Nakon što je prije godinu dana donesena odluka o suspenziji Amira Zukića sa pozicije generalnog sekretara, Predsjedništvo SDA upućuje inicijativu Glavnom odboru da Amira Zukića razriješi sa te pozicije na narednoj sjednici, a Općinski odbor SDA Centar da dalje postupi u skladu sa Statutom i odlukama SDA - izjavio je Osmanović.

 

Iz SDA je, potvrdio je Osmanović, isključen i Nudžeim Džihanića, a Kantonalni odbor SDA SBK je zadužen da se pokrene inicijativa za njegovu smjenu sa pozicije ministra u Vladi BPK. Sa svih pozicija u organima stranke su suspendirani Avdija Kovačević i Kenan Kamenjaš.

 

U protekle tri godine je kreirana skoro polovina novih radnih mjesta od broja kojeg je SDA obećala u svojoj izbornoj platformi za period od deset godina.

 

Kazao je to zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović nakon sjednice Predsjedništva te stranke, naglasivši da je taj ostvareni rezultat posljedica rada i istrajavanja na realizaciji Programa SDA.

 

- I pored neprestanih opstrukcija i blokada, koje su dolazile čak i od onih koji su dio vladajuće koalicije, vlast pod vodstvom SDA ispunjava najvažnija obećanja za građane ove zemlje, a to je na prvom mjestu zapošljavanje – kazao je Osmanović.

 

Predsjedništvo SDA, dodao je, pozdravlja porast broja zaposlenih koji su vidljivi iz podataka koje je iznijela Agencija za rad i zapošljavanje BiH.

 

- Ti podaci jasno pokazuju da je broj zaposlenih u BiH na koncu 2017.godine veći za 45.477 osoba u odnosu na 2014. , a da je u decembru 2017.godine u BiH bilo zaposleno 753.202 osobe, što predstavlja najveći broj zaposlenih zabilježen nakon Dejtona – dodao je zamjenik predsjednika SDA.

 

Predsjedništvo SDA je sa današnje sjednice uputilo poziv svim političkim strankama u BiH koje su potpisale Reformsku agendu, a posebno, kako su kazali, onima koje čine dio vlasti da ispunjavaju prihvaćene obaveze iz potpisane Izjave i, umjesto opstrukcija, da se posvete radu u interesu svih građana BiH.

 

- Naročito pozivamo ministre i direktore javnih preduzeća iz HDZ-a BiH i SBB-a, koji su zaduženi za cestogradnju da konačno ubrzaju izgradnju Koridora Vc i brzih cesta, jer su se odavno stekli svi potrebni zakonski uslovi i osigurala sredstva za intenzivno pokretanje cestogradnje – navodi se u zaključku Predsjedništva SDA.

 

Odbacuju tvrdnju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića da odluka Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić “jasno govori šta je to Federacija BiH, ne federacija kantona, već federacija konstitutivnih naroda”.

 

- Odlučujući po zahtjevu gospodina Ljubića, Ustavni sud BiH se u svojoj odluci uopšte nije mogao baviti, niti se bavio uređenjem i organizacijom Federacije BiH. Iz odredbi Ustava Federacije BiH i pravnim laicima je jasno da je Federacija BiH federacija kantona koju ravnopravno uređuju svi građani Federacije BiH: Bošnjaci, Srbi, Hrvati zajedno sa svim ostalim građanima Federacije BiH koji nisu pripadnici nijednog od tri konstitutivna naroda – dodaje se u zaključcima.

 

Predsjedništvo SDA podsjeća da su navedene odredbe sadržane u Ustavu Federacije BiH, koji je donijela Ustavotvorna skupština Federacije BiH 30. marta 1994. godine, te da su te odredbe utemeljene na odredbama Okvirnog sporazuma o Federaciji BiH koji je zaključen 1. marta 1994. godine u Vašingtonu.

 

Predsjedništvo SDA osuđuje izjavu predsjednika RS-a Milorada Dodika da bi treći entitet stabilizirao BiH.

 

- Put BiH je unutrašnja reintegracija, a zatim integracija BiH u EU i NATO savez. To je jedini mogući put i samo to može dovesti do stabilnosti. Bilo kakvo zagovaranje etničkih i teritorijalnih podjela je neostvarivo i vodi BiH u destabilizaciju. Umjesto jeftinih pokušaja da se napravi spor između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH, Dodik treba prestati sa potpunom majorizacijom nad Hrvatima u entitetu RS. Upravo vlast Milorada Dodika je otela od Hrvata sve pozicije koje im po Ustavu BiH i Ustavu entiteta RS pripadaju – kazao je Osmanović.

 

Predsjedništvo SDA, ističe se u zaključcima, smatra da je potrebno što prije usvojiti izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku radi provedbe odluke Ustavnog suda BiH iz juna prošle godine.

 

- Posljedice neusvajanja izmjena bi značile da se Tužilaštvo BiH i sigurnosne agencije BiH neće moći efikasno boriti protiv organizovanog kriminala i terorizma, a istovremeno bi veliki broj pokrenutih postupaka bio obustavljen. Klub zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH je predložio izmjene ovog zakon kojim se osigurava integritet i nezavisnost sigurnosnih i institucija pravde na državnom nivou, u sklopu njihovih važećih zakonskih nadležnosti – zaključuje Predsjedništvo SDA.

 

Predsjedništvo SDA je osudilo imenovanje Tvrtka Milovića za urednika Dokumentarnog programa BHT-a zbog, kako su naveli, vrijeđanja djece žrtava rata u Sarajevu i govora mržnje. Istovremeno pozdravljaju dogovor probosanskih stranaka o smjernicama za zajednički nastup na izborima u entitetu RS.

 

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook