BROJNE REAKCIJE NA IZJAVE

OHR o Dodikovom prizivanju trećeg entiteta: Apsolutno NE!

Front15.03.18, 19:01h

OHR o Dodikovom prizivanju trećeg entiteta: Apsolutno NE!
Dodaju da bi mijenjanje ustavne strukture BiH zahtijevalo sveobuhvatan proces izgradnje konsenzusa i dogovora u cijelom relevantnom političkom spektru

 

Brojne su reakcije na intervju Milorada Dodik za ''Večernji list' u kojem je', između ostalog, kazao da bi treći entitet stabilizovao BiH, te da je "fer da se Hrvati osjećaju svoji na svome, što bi im garantovao treći entitet".


Na upit Vijesti.ba za komentar na ovu izjavu, te da li takve izjave doprinose stabilizaciji BIH, stigao je odgovor iz OHR-a:

 

- Apsolutno ne. Takve izjave ne doprinose stabilizaciji niti izgradnji povjerenja u BiH. Visoki predstavnik i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira dosljedno izražavaju svoju privrženost teritorijalnom integritetu BiH kao suverene države koja se sastoji od dva entiteta i Distrikta Brcko. Bilo kakve promjene ustavnog poretka ove zemlje morale bi proći kroz propisane procedure, unutar kojih bi predstavnici tri konstitutivna naroda i ostalih trebali postići saglasnost, navode iz OHR-a.

 

Dodaju da bi mijenjanje ustavne strukture BiH zahtijevalo sveobuhvatan proces izgradnje konsenzusa i dogovora u cijelom relevantnom političkom spektru.

 

- Rješenja treba tražiti u međusobnom razumijevanju, dijalogu i pomirenju, i na način kojim se izbjegava stvaranje daljnjih podjela unutar društva, kažu iz OHR-a.

 

Iz Ambasade SAD u BIH za Vijesti.ba su ranije rekli odlučno odbacuju bilo kakvu daljnju geografsku podjelu BiH, uključujući i mogućnost formiranja trećeg entiteta, te se snažno protive reorganizaciji zasnovanoj na etničkim principima.

 

(Vijesti.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook