FOTO&VIDEO/ U sklopu 'Sarajevske zime'

Sve je spremno za baletni spektakl: 'Derviš i smrt' splitskog HNK na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Kultura15.03.18, 10:14h

Sve je spremno za baletni spektakl: 'Derviš i smrt' splitskog HNK na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo
Balet 'Derviš i smrt', praizveden na 63. Splitskom ljetu, ispraćen je ovacijama publike, a i danas na pozornici splitskog Hrvatskog narodnog pozorišta za ovu predstavu traži se karta više

 

U trenutno najgledanijem baletu 'Derviš i smrt' koreografa Igora Kirova, koji nam dolazi iz Hrvatske, u izvedbi solista i ansambla Baleta Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Split, sarajevska publika imat će priliku uživati 17. marta, kad će predstava biti izvedena na sceni Narodnog pozorišta, a u sklopu festivala Sarajevska zima. Predstava počinje u 19:30 sati.  


Najistaknutiji makedonski plesač i koreograf Igor Kirov, od 2016. umjetnički direktor Baleta HNK Split, inspiraciju za svoju novu predstavu našao je u bogatom književnom djelu istoimenog romana Meše Selimovića. Njegova koreografija pokušaj je prodiranja u podsvjesno, traganje za ljudskom biti, suočavanje s vlastitom dušom i njenim oslobađanjem.

 

Nagrađivani makedonski teatrolog, dramaturg i književnik značajnog i opsežnog opusa, libretist Sašo Dimoski, narativnu Selimovićevu teksturu reorganizirao je u devet cjelina, arhetipskih putovanja duše i tijela – od vlastitog pakla, preko vlastitog čistilišta, do vlastitog, intimnog raja. Glavna se dramaturška intervencija u odnosu na Selimovićev roman odnosi na uvođenje lika duše samoga protagonista, derviša Ahmeda Nurudina, na kojoj se izgrađuju međusobni odnosi svih likova u libretu ovog savremenog baleta.

 

Originalnu muziku potpisuje Goran Bojčevski, koja doprinosi dramatičnosti i stvaranju posebne energije tokom izvedbe, a ostatak autorskog tima predstave čine Aleksandar Nošpal, jedan od najistaknutijih makedonskih kostimografa i modnih dizajnera, te scenograf Slaven Raos. Imaginativna likovnost doprinosi posebnosti atmosfere ovog baleta. 

 

Veliki interes publike vlada za ovu predstavu. Balet 'Derviš i smrt', praizveden na 63. Splitskom ljetu, ispraćen je ovacijama publike, a i danas na pozornici splitskog Hrvatskog narodnog pozorišta za ovu predstavu traži se karta više.


“Priča Derviša je poznata na ovim prostorima i bliska je ljudima. Derviš je simbol duše koja transcendira sve geografske, religijske i uopće sve vanjske odrednice koje su nam nametnute rođenjem i bivanjem u određenom prostoru”, istakao je autor. 


Ne propustite ovaj pozorišni spektakl, a ulaznice za ovu predstavu možete kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo. 

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook