Studija šokirala naučnike

Bili su identični blizanci, ali nakon putovanja u svemir sve se promijenilo, pa i DNK

Lifestyle15.03.18, 09:49h

Bili su identični blizanci, ali nakon putovanja u svemir sve se promijenilo, pa i DNK
Više ne moram Marka zvati identičnim blizancem, napisao je u šali Scott Kelly nakon što je otkrio da se njegova DNK promijenila za 7 posto nakon godine dana u svemiru

 

Astronauti Mark i Scott Kelly bili su potpuno identični u trenutku kad je Scott otišao na jednogodišnju misiju u svemir, međutim sada se oni razlikuju i na genetskoj razini.

 

Novi rezultati studije na blizancima astronautima pokazuju da je 7 posto Scottovih gena ostalo promijenjeno i dvije godine nakon što se vratio na Zemlju. 

 

Naučnici su u studiji proučavali sve što se događa s Kellyjem prije misije, tokom misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici, ali i po povratku. U svemu su imali i odličan uzorak za usporedbu jer je njegov brat blizanac Mark ostao na Zemlji tokom ove misije. 

 

Kelly je na Twitteru objavio kako do ove sedmice nije znao za nove rezultate, koji uz manje razlike potvrđuju i prvu analizu studije. 

 

- Što? Moja DNK se promijenila za 7 posto! Ko bi rekao? - napisao je Kelly koji je dodao u šali kako više ne mora Marka zvati identičnim blizancem. 

 

NASA navodi kako je 340 dana u orbiti aktiviralo ono što nazivaju "svemirskim genima". Kako opisuju, stres svemirskog putovanja može uzrokovati promjene u biološkom putu stanica i te radnje mogu aktivirati stvaranje novih molekula, poput masnoća ili proteina, raspadanje ćelija ili uključiti i isključiti gene koji mogu promijeniti funkcije stanica. Naučnici kažu kako su dugotrajne promjene kod Kellyja povezane s imunološkim sistemom, ispravljanjem DNK, formiranjem kostiju, hipoksijom i hiperkapnijom, prenosi CNN. 

 

(24sata.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook