POGLED IZ HRVATSKE NA 'POČASNOG GRAĐANINA'

Bosna je opet tursko bojno polje - Erdoganov vilajet, ili zašto 'sramno Sarajevo' više nikoga ne iznenađuje?!

Front10.03.18, 14:25h

Bosna je opet tursko bojno polje - Erdoganov vilajet, ili zašto 'sramno Sarajevo' više nikoga ne iznenađuje?!
'Tursko-turski' sukob u Sarajevu, oduzeli titulu počasnog građanina nobelovcu jer ga mrzi Erdogan

 


Izvor: Express.hr/Autor: Josip Mlakić


Postoji li nešto što povezuje Orhana Pamuka, turskoga književnika i dobitnika Nobelove nagrade za književnost, kojega, je li, “ne treba posebno predstavljati”, i Milana Bandića, aktualnog zagrebačkoga gradonačelnika, kojeg također “ne treba posebno predstavljati”? 

 

Odgovor je, začudo, potvrdan: obojica su ostali bez “titule” počasnoga građanina Sarajeva, nagrade koju svake godine dodjeljuje grad Sarajevo, iako im je prethodno Povjerenstvo za izbor i imenovanja Gradskog vijeća koje ima sedam članova dodijelilo tu nagradu jednoglasno. Milan Bandić je bez svoje “titule” ostao prije nekoliko godina nakon spominjanja mrskog “trećeg entiteta”, dva tjedna nakon što mu je dodijeljena, a Orhan Pamuk počasni građanin Sarajeva bio je tek tjedan dana.


Umjesto Milana Bandića, nagradu za 2014. godinu dobio je Tilman Zülch, “profesionalni aktivist”, osnivač i doživotni predsjednik nečega pompozno nazvanog Društvom za ugrožene narode International, jer je “među prvima odlučno digao glas protiv agresije na našu zemlju, što je imalo odjeka u njemačkoj i svjetskoj javnosti”, dok će umjesto Pamuka počasni građanin Sarajeva postati bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, miljenik bošnjačkih šovena svih boja, od crvenih, zelenih, pa do crnih, kojima dođe nešto kao WD-40, univerzalno sredstvo za uklanjanje svih mrlja. 


Pretpostavljam kako je Stjepan Mesić dosad u Federaciji BiH dobio više nagrada nego svojedobno u Hrvatskoj Renato Baretić za svoj, uzgred, sjajni roman “Osmi povjerenik”.

 

Ova odluka izazvala je zgražanje, ali ne i nevjericu, jer u današnjoj BiH, a u Sarajevu pogotovo, koje se ovim sramnim činom trajno ispisuje s popisa uljuđenih sredina, te troši posljednje ostatke moralnoga kapitala iz prošlog rata, nikog više ništa ne iznenađuje

 

Orhan Pamuk postao je najkratkovječniji počasni građanin Sarajeva na prijedlog njegova bosanskohercegovačkog izdavača, sarajevskog Buybooka, i nevladine udruge Amadeus, jer u pravilniku o dodjeli nagrade stoji kako je mogu dobiti “strani državljani koji su ostvarili naročit doprinos razvoju i afirmaciji grada, te razvoju međunarodnih i međuljudskih odnosa na načelima solidarnosti, demokratičnosti, humanosti i tolerancije među ljudima”. 


Međutim, tjedan dana kasnije na inicijativu Izetbegovićeva SDA sazvana je nova sjednica istog povjerenstva zbog “supervizije” prvobitne odluke, te su ovaj put “supervizori” tijesnim rezultatom 4:3 odlučili kako Orhan Pamuk ipak “nije učinio dovoljno za Sarajevo”, te je na njegovo mjesto uskočio bošnjački “džoker zovi”, Stjepan Mesić. 


Ova odluka izazvala je zgražanje, ali ne i nevjericu, jer u današnjoj BiH, a u Sarajevu pogotovo, koje se ovim sramnim činom trajno ispisuje s popisa uljuđenih sredina, te troši posljednje ostatke moralnoga kapitala iz prošlog rata, nikog više ništa ne iznenađuje.


“Odlučili su kako priznanje umjesto Pamuku treba dati Mesiću”, izjavio je za Hinu vlasnik Baybooka, književnik Damir Uzunović. Po Uzunoviću, u pozadini cijele priče je politika, odnosno dodvoravanje vladajuće bošnjačke politike režimu Tayyipa Erdogana


“Oni (SDA, op.a.) brane Turke od Pamuka”, izjavio je Uzunović, dodajući kako je to potpuno apsurdno jer je “Pamuk unatoč svom kritičkom odnosu prema Erdoganu i njegovoj vlasti za Tursku nesporna veličina u koju se jednostavno ne dira”. 

 

Orha Pamuk optužio je vladu zbog progona i šikaniranja novinara te Tayyipa Erdogana zbog njegovih mizoginih izjava. Erdogan je, naime, tad izjavio kako žene i muškarci po prirodi ne mogu biti jednaki jer je Bog odredio da žene rađaju i podižu djecu


Aura dobitnika Nobelove nagrade za književnost (još uvijek) štiti Orhana Pamuka od političkih progona zbog njegovih odranije poznatih stavova o turskom genocidu nad Armencima početkom prošlog stoljeća, ali i recentnih izjava. Prije nešto više od godinu dana Orhan Pamuk se oglasio nakon dužeg izbivanja iz javnosti, povodom predstavljanja svoje najnovije knjige. U intervjuu za istanbulski list Hurriyet, govoreći o stanju u Erdoganovoj Turskoj, Pamuk je izjavio: 


“Najgora stvar je što je ovdje prisutan strah. Osjećam da su svi uplašeni. To nije normalno. Sloboda javnog izražavanja je pala na najniži nivo.” 


U istom intervjuu optužio je vladu zbog progona i šikaniranja novinara te Tayyipa Erdogana zbog njegovih mizoginih izjava. Erdogan je, naime, tad izjavio kako žene i muškarci po prirodi ne mogu biti jednaki jer je Bog odredio da žene rađaju i podižu djecu.


Nastavak teksta čitajte OVDJE.

 

(Express.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook