Potpredsjednik RS-a o negiranju bosanskog jezika

Ramiz Salkić: Malešević ne govori istinu, bošnjački učenici su žrtve diskriminacije

Front06.03.18, 19:10h

Ramiz Salkić: Malešević ne govori istinu, bošnjački učenici su žrtve diskriminacije
Tu politiku, koja zabranjuje bosanski jezik, ali i druga prava bošnjačkoj djeci u bh. entitetu RS, dodao je Salkić, osuđuje cijeli civilizirani svijet. O tome, podsjetio je, svjedoče brojna reagovanja domaćih i međunarodnih institucija

 

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić izjavio da vlast u RS-u nastavlja provoditi diskriminaciju nad bošnjačkom djecom, čime ih želi potpuno isključiti iz obrazovnog procesa u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

 

Reagujući na izjave ministra provjete i kulture RS-a Daneta Malešević, da u obrazovnom sistemu tog bh. entiteta „nema segregacije“, niti „razdvajanja djece po nacionalnoj pripadnosti“, Salkić je naveo da Malešević ne govori istinu, te da entitetska vlast upravo radi suprotno.

 

- Malešević će ostati upamćen kao ministar, koji u 21. stoljeću provodi politiku diskriminacije nad djecom - saopćeno je iz Kabineta entitetskog potpredsjednika.

 

Tu politiku, koja zabranjuje bosanski jezik, ali i druga prava bošnjačkoj djeci u bh. entitetu RS,  dodao je Salkić, osuđuje cijeli civilizirani svijet. O tome, podsjetio je, svjedoče brojna reagovanja domaćih i međunarodnih institucija i organizacija, koja se bave pravima djece.

 

Salkić je također podsjetio da je u pismu, kojeg je na njegovu adresu 29. januara uputio Bruce G. Berton, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, navedeno da zabrana bosanskog jezika predstavlja „diskriminaciju i kršenje međunarodnog prava“.

 

- O tome kako u bh. entitetu RS nema segregacije, najbolje govore alternativne škole u Vrbanjcima i Konjević Polju, ali i bojkotovanje nastave u Liplju kod Zvornika. Da poštuje bilo kakva prava djece, da ne razdvaja učenike po nacionalnoj osnovi, ministar Malešević bi se bar udostojio i posjetio učenike u ovim sredinama i saslušao njihove probleme. Osim nezapamćene diskriminacije koju provode, ministra i entitetsku vlast ne zanima ni kako bošnjačka djeca dolaze do škole i imaju li osnovne uslove za rad – tvrdi Salkić.

 

Smatra da je obrazovni sistem u bh. entitetu RS „izvor segregacije, diskriminacije i međunacionalnih podjela, te da takva praksa mora prestati za dobrobit svih građana i budućih generacija koje dolaze“.

 

- Ukoliko težimo ka evropskim standardima, Malešević i vlast koju predstavlja moraju uvažavati prava svih građana u bh. entitetu RS, a ne na ovakav način predstavljati lažnu sliku o stanju u jednom dijelu Bosne i Hercegovine - kazao je Salkić.

 

(Fena/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook