NEKAD U SDA, SADA U PDA

Još jedna nova bh. stranka stiže do izbora, uz poruku: Ostajemo vjerni Aliji Izetbegoviću!

Front03.03.18, 16:53h

Još jedna nova bh. stranka stiže do izbora, uz poruku: Ostajemo vjerni Aliji Izetbegoviću!
Istaknuto je da PDA ostaje vjeran ideji i tradicionalnim vrijednostima koje je baštinio prvi predsjednik Republike BiH Alija Izetbegović, te Sulejman Tihić


 

Sjednica Inicijativnog odbora za osnivanje nove političke opcije pod nazivom Pokret demokratske akcije (PDA) održana je danas u  Tuzli, gdje je zvanično i najavljeno formiranje ove  političke stranke i njeno učešće na predstojećim općim izborima u BiH.


Predsjednik inicijativnog obdora (PDA) je Senad Alić, aktuelni predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona, a članovi su, između ostalih, poslanici u Skupštini TK i ministri u kantonalnoj vladi, koji su nedavno isključeni iz Stranke demokratske akcije.


Istaknuto je da PDA ostaje vjeran ideji i tradicionalnim vrijednostima koje je baštinio prvi predsjednik Republike BiH Alija Izetbegović, te Sulejman Tihić.


Predsjednik IO PDA Senad Alić istaknuo je u svom obraćanju da je PDA odgovor na ponašanje dijela vrha SDA, koji je, kako je rekao „privatizirao stranku i koji se obračunava sa svima koji ne misle kao oni“.


Podsjetio je da je proteklih dana u mnoge općinske, kao i u kantonalni odbor SDA, uvedeno povjereništvo, na  nestatutaran način, i da su bez validnih obrazloženja isključeni dugogodišnji članovi, od kojih su neki bili i osnivači  te stranke.


Naglasio je da je kompletan  bivši  općinski odbor SDA tri općine, Banovići, Sapna i Kladanj,  istupio iz SDA i priključio se novom političkom pokretu.


Smatra da se vrh SDA obračunava sa ljudima koji su stabilizirali TK i riješili nagomilane probleme  u ovom kantonu.


-Zamjenom teza optužuju nas da formiramo privatnu vladu, iako se zna da je riječ o ministrima i poslanicima u skupštinskoj većini, koja je u protekle tri godine preuzela teret i vodila procese oporavka TK- kazao je Alić.


Na pitanje novinara kakva je uloga Mirsada Kukića, bivšeg predsjednika KO SDATK u PDA i poslanika u Federalnom parlamentu , Alić je rekao da Kukić nema ulogu u ovom procesu, jer je još uvijek potpredsjednik SDA, dodavši da su inicijatori ove ideje 13 poslanika u Skupštini TK, koji su isključeni iz  SDA,  a koji su, kako je naveo,  preuzeli odgovornost za rad i funkcioniranje TK


Istaknuto je da je cilj PDA politički i ekonomski položaj TK, te da se općine ovog kantona i Grad Tuzla izjednače sa položajem Kantona Sarajevo.


Poručili su da će se zalagati za decentralizaciju i ravnomjeran razvoj svih kantona FBiH.


Sjednici Inicijativnogm odbora je prisustvovalo nekoliko stotina građana, a mnogi od njih su bivši članovi SDA.


(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!