Sprječavanje asimilacije srpskog naroda

Šta piše u deklaraciji koju su zajednički pripremili RS i Srbija?

Front16.02.18, 15:49h

Šta piše u deklaraciji koju su zajednički pripremili RS i Srbija?
Kao mjere za sprečavanje asimilacije srpskog naroda, između ostalog, je navedeno njegovanje bliskih odnosa sa matičnom državom, jačanje svijesti o zajedničkom porijeklu, čuvanje i njegovanje srpske kulture i nacionalnog identiteta i ubrzanje ekonomskog razvoja

 

Republika Srpska i Srbija osnovaće nacionalni savjet za očuvanje identiteta srpskog naroda i zajednički i organizovano će djelovati i sprovoditi niz mjera kako bi spriječili asimilaciju srpskog naroda.

 

Predviđeno je to sporazumom o sprečavanju asimilacije srpskog naroda čije su donošenje prošle godine najavili predsjednici Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić zbog potrebe definisanja načina borbe za opstanak srpskog naroda. Sporazum bi u identičnom sadržaju uskoro trebalo da usvoje parlamenti Srpske i Srbije, a Vlada RS je već dala saglasnost na predloženi tekst.

 

Sporazum su pisali timovi stručnjaka koje su izabrali zvanični Banjaluka i Beograd i on će biti aneks Sporazuma o uspostavljanju specijalnih i paralelnih odnosa između Srbije i RS.

 

Nacionalni savjet za očuvanje identiteta srpskog naroda činiće predsjednici i premijeri RS i Srbije, patrijarh srpski i ministar spoljnih poslova Srbije.

 

Glas Srpske je imao uvid u sporazum u kojem je navedeno da Srbija i RS njime nastoje da čvrsto obavežu svoje državne organe, ustanove i organizacije da bi omogućili materijalne, društvene i političke uslove za razvoj, očuvanje i njegovanje kulture i nacionalnog identiteta srpskog naroda.

 

- Svrha donošenja sporazuma je da bude omogućeno zajedničko i organizovano djelovanje Srbije i Srpske čiji je glavni cilj sprečavanje asimilacija srpskog naroda - istaknuto je u dokumentu.

 

Kao mjere za sprečavanje asimilacije srpskog naroda, između ostalog, je navedeno njegovanje bliskih odnosa sa matičnom državom, jačanje svijesti o zajedničkom porijeklu, čuvanje i njegovanje srpske kulture i nacionalnog identiteta i ubrzanje ekonomskog razvoja.

 

- Očuvanje i njegovanje srpske kulture i nacionalnog identiteta sastoji se od ostvarivanja prava na upotrebu srpskog jezika i ćirilice kao njegovog matičnog pisma, prava na izražavanje, izučavanje i razvoj srpske kulture, izučavanje nacionalne istorije, njegovanje herojske, pravdoljubive i slobodarske tradicije srpskog naroda i obilježavanje nacionalnih praznika - navedeno je u sporazumu kojim je u cilju sprečavanja asimilacije srpskog naroda navedeno i uspostavljanje i sprovođenje jedinstvenih programa učenja srpskog jezika, ćiriličnog pisma, istorije, književnosti i kulture.

 

Dodik je ranije za Glas Srpske rekao da je riječ o dokumentu usmjerenom isključivo ka zaštiti i opstanku srpskog naroda.

 

- Riječ je o sveobuhvatnom aktu o čijem tekstu postoji velika saglasnost stručnjaka iz različitih oblasti. Neki su kritikovali donošenje ovog akta, a nisu ni pročitali šta u njemu piše i šta su njegove namjere - rekao je Dodik.

 

On je otkrio da je predviđeno i formiranje zajedničkog fonda u koji će biti prikupljan novac iz različitih izvora.

 

- Fond će dati mogućnost da kroz programe tamo gdje postoji srpska zajednica, na primjer u Albaniji, finansiramo srpsku školu ili profesore srpskog jezika koji će tamo otići da rade. Sjedište fonda bi trebalo da bude simbolično u Sremskim Karlovcima - rekao je Dodik.

 

Iako je u trenutku kada je objelodanjen ovaj nacionalni projekat bilo najavljeno da će sporazum, odnosno deklaracija kako je tada nazvana, biti predstavljena na Sretenje kada Srbi obilježavaju Dan prvog srpskog ustanka i Dan državnosti Srbije, to se juče nije dogodilo. Vučić je rekao da je tražio da ne bude objavljena deklaracija, čiji je tekst sačinjen, jer je želio da za taj dokument obezbijedi što širu podršku u Srbiji i međunarodnoj zajednici.

 

- Ja sam kriv što danas nije objavljena deklaracija. Zamolio sam Dodika da nam dozvoli nekoliko dana ili sedmica, iako smo taj tekst odavno sačinili. Želeo bih da dobijem širu međunarodnu podršku, a ne široku međunarodnu osudu - naveo je Vučić i dodao da je namjera da bude sačinjen najbolji mogući tekst koji bi bio dobar za cjelokupan srpski narod, a posebno za Srbiju.

 

Predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture RS i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije već su počeli analizu sadržaja za više predmeta.

 

Osnovci s obje strane Drine od septembra će učiti isto gradivo iz srpskog jezika, istorije, geografije i prirode i društva.

 

(Glas Srpske, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook